Mlada Vilenica je mednarodni literarni natečaj, namenjen otrokom osnovnih in srednjih šol v Sloveniji in širše, v letu 2015 pa se je projekt razširil tudi v vrtce in v letu 2016 še na likovna dela. Nagrado Mlada Vilenica koordinira in podeljuje Kulturno društvo Vilenica iz Sežane, ki je tudi lokalni soorganizator mednarodnega literarnega festivala Vilenica.

17. Mlada Vilenica je nosila naslov Čista voda – čista sreča, s čimer se je pridružila globalni skrbi za čisto, pitno vodo – skupni evropski temi, ki je v letu 2017 posvečena naravi. Pravica do vode kot ustavna pravica je namreč v tem obdobju zelo aktualna tema v slovenski družbi in zato je tudi natečaj opozoril na ustrezen odnos do vode in vodnih virov, mladim pa postavil temelje za globlje razmišljanje o tej naravni vrednoti.

9. 2017 so se na literarni matineji v vili Fabiani v Kobdilju nagrajenci Mlade Vilenice srečali s priznanimi literati, ki so ta dan nastopali v sklopu 32. mednarodnega literarnega festivala Vilenica. Med njimi je bila tudi Laura Markič, učenka 7. razreda OŠ Čepovan, ki je v lanskem šolskem letu posegla po prvi nagradi s svojo pesmijo Kam teče, kam. Na kulturnem dogodku jo je zelo lepo predstavila.

      

Dostopnost