MAJHNI, A POGUMNI, STOPAMO NAPREJ.

OŠ Čepovan

________________________________________________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________________________________________

IZBIRNI PREDMETI ZA ŠOLSKO LETO 2024/25

IZBIRNI PREDMETI

______________________________________________________________________________________________________

ŠPORTNI DAN – ORIENTACIJA

V sredo, 12.06.2024 smo izpeljali še zadnji športni dan v tem šolskem letu. Kljub ne preveč obetavni vremenski napovedi nam je uspelo brez posebnih težav opraviti orientacijski pohod od šole proti Vratom, s kar 21 orientacijskimi, naravoslovnimi, matematičnimi in spretnostnimi nalogami, ki so štele v končni rezultat vsake od štirih formiranih ekip učenk in učencev od 6. do 9. razreda.

Neprijazno in hladno vreme, na srečo brez padavin, ni pokvarilo dobrega vzdušja učenk in učencev, ki so se bolj ali manj zavzeto lotili opravljanja nalog na poti, dolgi nekaj več kot 7 km in jo opravili v dobrih 2 urah in 20 minutah.

Po opravljenem točkovanju opravljenih nalog in seštevku časa, ki so ga porabili, je prvo mesto in s tem tudi praktične nagrade prejela skupina, v kateri so bili Ema, Tim, Janez in Nika.

___________________________________________________________________________________________________________

PODROČNO POSAMIČNO PRVENSTVO V ATLETIKI

V petek, 10.05.2024 se je sedem učenk in učencev OŠ Čepovan udeležilo področnega posamičnega prvenstva v atletiki. Nastopili so v dveh atletskih disciplinah. Ema Magajne in Veronika Šuligoj v teku na 60m, ki sta z rezultatom 8.98 in 10.15 zasedli 11. oziroma 26. mesto, Ušaj Klemen, ki je prav tako v teku na 60m z rezultatom 8.84 zasedel 22. mesto, Matic Vižin in Tim Podgornik, ki sta nastopila v teku na 300m in sta z rezultatom 42.47 in 49.47 zasedla 10. oziroma 28. mesto, ter Maša Vončina Jereb in Janez Slivka, ki sta v teku na 300m nastopila v kategoriji mlajših učenk in učencev, ter s časom 1.00,55 in 55.42 zasedla 13. oziroma 14. mesto v svoji kategoriji.

V prijetnem spomladanskem vremenu in dobrih pogojih za tekmovanje so se vsi učenci in učenke izkazali z lepimi, borbenimi nastopi, v katerih so se približali svojim najboljšim osebnim rezultatom in tako več kot dostojno zastopali svojo šolo. V svojih nastopih so do konca vztrajali v pravi športni koncentraciji, za kar si zaslužijo vse čestitke.

____________________________________________________________________________________________________________

ŠOLA V NARAVI V TOLMINU

Med 19. in 22. aprilom so se učenci 7., 8. in 9. razreda z naravo, kulturno dediščino, zgodovino in medsebojnimi odnosi spoznavali izven šolskih klopi. V prijetnem vzdušju, polni energije in pričakovanj smo preživeli čudovit vikend v Tolminu. Verjamem, da bodo spomini na te dni ostali še dolgo …

_____________________________________________________________________________________________________________

ŠPORTNI DAN – PLEZANJE

10. 04. 2024

V sredo, 10.04.2024, smo učenke in učenci, skupaj z učitelji, opravili četrti načrtovani športni dan v novem šolskem letu.

Naša izbira je bila tokrat plezanje v športnem centru Društva ekstremnih športov v Šempetru.

Sprejeli so nas prijazni vaditelji, ki so učenke in učence najprej seznanili z osnovnimi varnostnimi pravili, nato pa nadaljevali z osnovnimi napotki balvanskega plezanja in v nadaljevanju še težavnostnega plezanja. Udeleženci so bili razdeljeni v tri skupine. Dve skupini sta preizkušali svoje spretnosti na balvanih, pri čemer je aktivno sodelovala tudi učiteljica Jana, ena skupina pa se je preizkusila v težavnostnem plezanju ob varovanju vodje dejavnosti, gospoda Andreja Čotarja.

Po malici in krajšem odmoru sta se dve skupini fantov pomerili še v krajši zabavni košarkarski tekmi, kjer je bilo potrebno pokazati veliko moči trebušnih mišic, kjer pa se nismo ravno izkazali in dobili napotek vaditelja, na katerem področju bi se bilo potrebno še izboljšati.

Po dobrih dveh urah, ko se je že poznala kar precejšnja utrujenost smo se zahvalili vaditeljem DEŠ-a, sprejeli še zadnje sladke dobrote za uspešno preplezane smeri in se poslovili z dogovorom, da se ob priliki ponovno vidimo.

_____________________________________________________________________________________________________________

Lepo praznovanje vam želi naš Prešeren.

ŠOLA V NARAVI – CERKNO (3.1. – 5.1.2024)

V sredo, 5.1.2024, so učenci od 1. do 5. razreda prispeli v CŠOD Cerkno. Prvi dan je bil zelo pester. Učenci so so najprej uredili sobe, nato so plavali v bazenu, imeli so fotolov, kjer so odkrivali znamenitosti Cerkna, zvečer pa so imeli še pohod z lučkami. Nekaj utrinkov prvega dne…

 V četrtek so učenci najprej uživali na bazenu. V popoldanskem času  so v gozdu gradili bivake in iz deščic sestavljali različne zgradbe. Zvečer so si najprej ogledali muzej LAUFAR KAMANDA, sledila  je še podelitev priznanj in disko zabava. Še nekaj utrinkov tega dne.

ŠPORTNI DAN – PLAVANJE

1.12.2023

V petek, 01.12.2023, smo učenke in učenci, skupaj z učitelji, opravili tretji načrtovani športni dan v novem šolskem letu.

Naša izbira je bila tokrat plavanje v pokritem zimskem bazenu v Novi Gorici. Tja smo odšli z rednim avtobusnim prevozom do glavne avtobusne postaje, nato pa peš do kopališča.

Po uvodnih zapletih, ko nekateri niso imeli kopalne opreme, smo rešili zaplet z dobro voljo zaposlenih na kopališču in preživeli prijetno dopoldne. Na voljo smo imeli tri plavalne proge in mali otroški bazen, kjer so se pogreli, saj je voda v tem bazenu kar nekaj stopinj toplejša.

Učenke in učenci so se zabavali po svoje, skakali na glavo, tekmovali v plavanju pod vodo, izmerili pa smo tudi čas plavanja na 25m, kjer smo dobili zelo zanimive rezultate.

Po triurni zabavi v bazenu smo se odpravili nazaj na avtobusno postajo, med potjo pa še izkoristili čas za kratek ogled mladinskega svetovnega prvenstva v namiznem tenisu, v telovadnici OŠ Milojke Štrukelj, na Bevkovem trgu pa poiskali smrečico, okrašeno z novoletnimi okraski, ki so jih izdelali otroci naše šole.

Sledila je še pot domov in lep zaključek delovnega tedna, ter veselo pričakovanje prvega snega, ki naj bi padel v naslednjih dneh.

_____________________________________________________________________________________________________

GLASBENA PRAVLJICA MAČEK MURI

16.11.2023

Glasbena šola Nova Gorica nam je pripravila izredno lepo glasbeno pravljico Maček Muri. Hvala vsem za nepozabno izkušnjo, ki smo je bili zelo veseli.

Publikacija »KAJ SI MLADI ŽELIJO DA BI ODRASLI VEDELI O NJIH?«

Lansko leto je naša šola sodelovala v akciji TOM potuje, otroke obiskuje, v kateri je 7 dni gostila nahrbtnik TOM telefona in v razredih od 4. do 9. razreda izvedla delavnico o TOM telefonu in pomenu pogovora. Razredniki so na delavnici učence povprašali tudi, o katerih vprašanjih ali temah se ne morejo ali ne upajo pogovoriti s starši ali drugimi odraslimi. Svoja vprašanja, strahove, težave so zapisali na listek ter ga anonimno oddali v škatlico. Vse anonimno podane zapise otrok so zbrali, pregledali in analizirali na TOM telefonu. Prejeli so več kot 10.000 anonimnih zapisov otrok in mladostnikov, na podlagi katerih so izdali publikacijo »Kaj si mladi želijo, da bi odrasli vedeli o njih?«

Vabimo vse odrasle, da si v publikaciji preberete, kaj nam otroci želijo sporočiti in katere so tiste teme, s katerimi še vedno ostajajo sami. Prav tako vabimo mlade, da skozi publikacijo začutite, da v stiski niste sami in da si mnogo mladih zastavlja podobna vprašanja.

Publikacijo lahko preberete tukaj:

https://www.zpms.si/wp-content/uploads/2023/10/tom_publikacija_final_web.pdf

_________________________________________________________________________________________________________________

OBISK DOMAČIJE CIRILA KOSMAČA

9. oktobra smo obiskali domačijo Cirila Kosmača. Odpeljali smo se ob 8. uri izpred šole. Preden smo prišli na cilj, smo morali na cesti dolgo čakati zaradi prometne nesreče, a kljub temu smo na postanku spoznali in počeli zanimive stvari. Spletli smo venčke iz cvetlic, se sprehodili, pomalicali in si ogledali čudovito pokrajino.

Ko smo prišli na Slap ob Idrijci, smo se sprehodili po čudoviti gozdni poti, ki je vodila do Kosmačeve rojstne hiše. Ko smo vstopili v hišo, smo se sprehodili po prostorih, po katerih nas je vodila gospa, ki nam je povedala veliko zanimivih zgodb. Prostori so bili zanimivi, saj so prikazovali živeljenje v preteklosti in so drugačni, kot so danes.

Po koncu ogleda smo se odpeljali še do Mosta na Soči. V šolo smo se vrnili približno ob 13.30.

Spoznali smo, kako je Ciril Kosmač preživljal svoje življenje in kako se je boril s slabimi dogodki v življenju in kako je užival v lepih.

Napisala: Maša Vončina Jereb, 6.a

____________________________________________________________________________________________

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI IN EVROPSKI TEDEN ŠPORTA

9.10.2023

Učenci od 1. do 5. razreda in najstarejši otroci iz vrtca so se udeležili festivala športa v Novi Gorici. Ogledali so si različne predstavitve športov in jih preizkusili. Dan je bil za vse izredno zanimiv, učenci 4. in 5. razreda pa so tekmovali tudi v krosu. Tia Podgornik je osvojila 3. mesto, David Stojanovič pa 2. mesto. Čestitke.

FESTIVAL ZNANOSTI

27.9.2023

Učenci od 7. do 9. razreda so se udeležili Festivala znanosti v Novi Gorici. Obiskali so naravoslovno delavnico v kateri so pobliže spoznali ptičjega pajka Rozi, rdečerepega udava Araxa, ameriškega goža Bojana in ostale eksotične prijatelje. Nekaterih živali se lahko tudi dotaknili in se z njimi fotografirali.

Obiskali so tudi delavnico o Zemlji z vidika razvoja planeta, od nastanka osončja do danes in o razvoju človeške vrste. Učenci so spoznali naš planet, geološke dobe in njihove značilnosti. Spoznali so, zakaj so bili prvi oceani rdeče barve in kako je Zemlja v preteklosti zamrznila kot velika snežna kepa.

Učenci so v delavnicah uživali in zagotovo jih obiščemo tudi drugo leto.

____________________________________________________________________________________________________________

RAVNIKARJEVE DELAVNICE – IGRIVA ARHITEKTURA

20.9.2023

Center arhitekture Slovenije  je s svojim programom, s projektom Igriva arhitektura, pripravil delavnice na temo Edvarda Ravnikarja. Učenci od 6. do 9. razreda so spoznavali življenje in delo arhitektov, ki so odločilno vplivali na arhitekturni razvoj Slovenije. Sledile so delavnice v katerih so izdelali lanterne s ponavljajočimi vzorci, maketo Gorice in Ljubljane. Na koncu so sestavljali stolpe in padajoče opeke, ki so jih posebej za to priložnost izdelali v Goriških opekarnah.

Učenci so imeli možnost vpogleda v delo arhitektov in mogoče so koga navdušili, da bo tudi on oblikoval naše bivalno okolje.

_________________________________________________________________________________________________________________

ŠPORTNI DAN – VESLANJE, KAJAK

13.9.2023

V sredo, 13.09.2023, smo učenke in učenci, skupaj z učitelji, opravili drugi načrtovani športni dan v novem šolskem letu.

Tokrat je bila naša izbira veslanje, pod vodstvom trenerjev in tekmovalcev Kajak kluba Soške elektrarne.Z avtobusom smo se najprej odpeljali do Solkana in nato nadaljevali peš do Kajak centra, kjer sta nas že pričakala trener  Andrej Humar in vrhunska tekmovalka Sara Belingar, ki sta učenke in učence najprej seznanila z osnovnimi napotki o veslanju, opremi in varnosti, nato pa skupaj z njimi pripravila vso potrebno opremo, od čelad, rešilnih jopičev, vesel in seveda čolnov.

Učenke in učence smo nato razdelili v dve skupini, ki sta se izmenjaje podajali na vodo in uživali v športu, za katerega nimajo prev veliko možnosti. Če je bilo na začetku čutiti še nekaj nelagodja, je to kmalu izpuhtelo in po nekaj zavesljajih in nenadejanih kopanjih je bilo slišati samo še veselo vpitje zadovoljnih otrok.

Skupina, ki je ostala na obali, je v tem času pridobivala osnovne informacije reševanja iz vode s pomočjo vrvi in ob dovoljenju učiteljev neutrudno skakala v Sočo in tako izkoristila še verjetno zadnje primerne dneve za kopanje.

Ob tem, so nas presenetili še gasilci – potapljači, ki so v tem času opravljali trening potapljanja in reševanja iz vode.

Aktivnost se je še prehitro končala in utrujeni, vendar zadovoljni, smo se ponovno odpravili v Solkan in z avtobusom v Čepovan.

_____________________________________________________________________________________________________________________

V NESREČI SPOZNAŠ PRIJATELJA

Nesreča nikoli ne počiva in naravne nesreče bodo postale del vsakdana, na katere se bomo morali navaditi in se prilagoditi. Vedno pa nam bo v tolažbo dejstvo, da ne bomo ostali sami. Izredno veseli in hvaležni smo za vsak vaš prispevek, ki ste ga nakazali v šolski sklad, potem ko je orkanski veter poškodoval naše nadomestne prostore za vrtec. Zahvaljujoč gasilcem PGD Čepovan in Krajevni skupnosti Čepovan smo šolsko leto začeli v na novo urejenih prostorih. Vsa sredstva, ki ste nam jih namenili, bomo porabili za dodatno opremo ter igrače za naše najmlajše.

Iskrena hvala vsem, ki nam stojite ob strani in nam pomagate, da lahko omogočimo našim otrokom iz vrtca in šolarjem OŠ Čepovan dodatne dejavnosti, ki jim popestrijo otroške in šolske dni.

____________________________________________________________________________________________________________________

ŠPORTNI DAN – PLANINSKI POHOD

2.9.2023

Učenci 4. in 5. razreda so 2. 9. 2023 imeli športni dan – planinski pohod Drnulk. V lepem, sončnem vremenu so se peš odpravili po cesti proti Drnulku in pot nadaljevali po vojaški cesti do razgledne točke, kjer se odpre pogled na  dolino Trebuše. Pot so nadaljevali skozi zaselke Podčepovan, Dol in Drage. Med potjo so učenci pokazali kje so doma in povedali zanimivosti o domu in zaselku, kjer živijo. Športni dan smo zaključili na šolskem igrišču.

______________________________________________________________________________________________________

ŠPORTNI DAN – POHOD NA SKOPICO

2.9.2023

V soboto, 2.9.2023 smo učenke in učenci, skupaj z učitelji opravili prvi, načrtovani športni dan v novem šolskem letu. Odpravili smo se na 863 m visoko Skopico, ki se nahaja med Čepovansko dolino, dolino reke Idrijce in dolino reke Trebuščice. Z vrha, na katerem je vpisna skrinjica z vpisno knjigo in žigom, se nam je odprl lep pogled na Šentviško planoto, Spodnje Bohinjske gore, Kojco, Porezen, Hudournik, Poldanovec in Golake, s spodnjega razglednega pomola, pa se nam je odprl še lep razgled proti Dolenji in Gorenji Trebuši.

Po malici in kratkem oddihu na vrhu smo se zadovoljni in dobro razpoloženi vrnili v šolo in tako športno in uspešno začeli novo šolsko leto 2023/24.

_________________________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________

ŠPORTNI  DAN – KOLESARJENJE, POHOD 

14.6.2023

V sredo, 14.06.2023 smo izpeljali zadnji športni dan v šolskem letu 22/23. Devet učenk in učencev se je odločilo za kolesarjenje z učiteljema Agato Vidmar in Milošem Rusom, šest učenk in učenca, pa so z učiteljico Zdenko Plesničar opravili izlet po bližnjih vzpetinah.

Vreme ni bilo nič kaj poletno, toda kljub temu ne preveč moteče, da bi zmotilo letošnje zadnje športne dejavnosti. Skupini sta se po slabih štirih urah vrnili v šolo, nekateri, predvsem kolesarji dodobra izmučeni, vendar zadovoljni ob zavedanju, da se zaključek šolskega leta nezadržno približuje.

__________________________________________________________________

OBISK PISATELJA PRIMOŽA SUHODOLČANA OB ZAKLJUČKU BRALNE ZNAČKE

13. 6. 2023

Ob zaključku tekmovanja za bralno značko smo v torek, 13. junija, gostili slovenskega kulturnega ustvarjalca. Po 10 letih nas je z obiskom spet razveselil pisatelj Primož Suhodolčan. Pisati je začel že zelo zgodaj. V osnovni šoli je redno objavljal v šolskem glasilu, veliko pa je k njegovem pisanju pripomoglo tudi veliko pisateljsko ime, ki ga je imel Primož kar doma. To je bil njegov oče Leopold Suhodolčan, eden najboljših slovenskih mladinskih pisateljev in začetnik gibanja bralna značka v Sloveniji. Zaradi prerane očetove smrti je bil Primož kmalu skoraj potisnjen v pisateljske vode, saj je nadaljeval očetove zgodbe o Naočniku in Očalniku ter o Petru Nosu. O dogodivščinah takšnih in drugačnih, papigah, ki ne utihnejo, in o svojih nesrečah, ki so se kar vrstile, je pripovedoval bralcem od 1. do 9. razreda.

V veselem vzdušju je minila še ena prekrasna šolske ura. Ob koncu je bralcem, ki so celo šolsko leto pridno prebirali knjige, podelil bralno priznanje in vsem učencem podelil svoj avtogram.


ŠPORTNI  DAN – FUN PARK SOČA

 31.05.2023

V sredo, 31.05.2023 smo izpeljali športni dan v adrenalinskem parku ob Soči. Športnega dne se je udeležilo 14 učenk in učencev od 6. do 9. razreda z dvema spremljevalcema.

Ob prihodu v adrenalinski park so inštruktorji in vaditelji Fun parka Soča učenke in učence najprej seznanili z osnovnimi varnostnimi zahtevami, jih opremili s plezalnimi pasovi ter demonstrirali osnovne plezalne in varnostne tehnike. Po preizkusu na kratkem šolskem poligonu so se odpravili na različne težavnostne postaje v parku, kjer so se preizkusili v najrazličnejših spretnostih in pri tem premagovali različne ovire, predvsem pa svoj strah, predno so po dobrih dveh urah prišli do cilja in se za največji užitek spustili še po ˇ«zip line« preko Soče.

Športni dan je minil brez zapletov, ob dobri organizaciji vseh vpletenih, ob obilici dobre volje in smeha in zavedanju o skorajšnjem zaključku šolskega leta.

______________________________________________________________________________

DRŽAVNO PRVENSTVO V LOKOSTRELSTVU

28.05.2023

 V nedeljo, 28.05.2023, je učenec naše šole, GAŠPER ŠULIGOJ, ki je teden prej na regijskem prvenstvu zasedel prvo mesto, odlično nastopil tudi na državnem prvenstvu v lokostrelstvu, v kategoriji od 4.do 6. razreda, v Logatcu, kjer je zasedel tretje mesto.

ČESTITKE !!!!!

___________________________________________________

POHOD NA LOKVE

26.5.2023

Učenci od 1. do 5. razreda so se na lep sončeN dan odpravili na pohod na Lokve, ki so ga vsi uspešno opravili. Prijetno so presenetili umetnike z vsega sveta, ki so ustavljali iz kamna in lesa, tudi sami so si z veseljem ogledali, kaj je nastajalo. Po malici in slikanju z medvedom so se odpravili nazaj proti dolini.

_____________________________________________________________________________________________

OVE in URE DAN – UČENCI OŠ ČEPOVAN DRUGI

23.05.2023

Že osmi Dan obnovljivih virov in učinkovite rabe za učence osnovnih šol je bil interaktiven, sončen ter predvsem poučen! Udeležilo se ga je preko 250 otrok iz različnih šol Primorske regije. Učenci so opazovali poskuse in odgovarjali na vprašanja s področja energetske učinkovitosti in varčne rabe energije. ⚡☀️

Učenci šol, ki so tekmovali v kvizu in pokazali največ znanja na temo trajnostne energije, so bili nagrajeni. Najbolje so se odrezali učenci OŠ Most na Soči (zmagovalci), OŠ Čepovan in OŠ Branik. Ne glede na rezultate pa so bili vsi učenci odlični. Bistvo dogodka je namreč dvig zavedanja o pomenu varovanja okolja med mladimi.

Za odlično drugo mesto smo, poleg praktičnih nagrad, dobili češnjo, ki smo jo že posadili pred našo šolo.

______________________________________________________________________________________________________

ŠPORTNI DAN – pohod na LAŠČEK

22.05.2023

 V ponedeljek, 22.05.2023 smo po dolgem obdobju nestabilnega vremena končno dočakali dan, ko smo lahko izpeljali tudi tretji predvideni športni dan v šolskem letu 2022/23 in sicer pohod na Lašček za učence od 6.do 9. razreda.  Izleta so se razen enega učenca, ki je zbolel udeležili vsi učenci in učenke, ki so se v spremstvu učiteljev hitro in uspešno povzpeli na 1071m visok vrh, s katerega so se odpirali lepi pogledi na kaninsko pogorje, Julijske Alpe in Kamniško Savinjske Alpe. Po krajšem odmoru na vrhu in malici na prijetnem soncu, smo se uspešno vrnili v dolino, pri čemer učenci,  tudi pri sestopu niso varčevali s svojo energijo in so se že precej pred šolskim kosilom ponovno zbrali na šolskem igrišču in se že veselili naslednjega dne in odhoda v Novo Gorico v sklopu naravoslovnega dneva.

_________________________________________________________________________________________________________

REGIJSKO PRVENSTVO V LOKOSTRELSTVU – Ankaran

20.05.2023

 V soboto, 20.05.2023 je učenec naše šole, GAŠPER ŠULIGOJ na regijskem prvenstvu zahodne skupine v lokostrelstvu, v kategoriji od 4.do 6. razreda, v Ankaranu, zasedel prvo mesto in se tako uvrstil na finalno tekmovanje, ki bo potekalo 27.05.2023 v Logatcu.

ČESTITKE !!!!!

______________________________________________________________________________________________________

LITERARNI NATEČAJI V ŠOL. L. 2022/2023

Nika Stibilj, učenka 6. razreda, je sodelovala na državnem literarnem natečaju Bodi pisatelj, ki ga razpisuje Pionirski dom iz Ljubljane, in v svoji kategoriji osvojila nagrado. S starši se je udeležila slovesne podelitve nagrad zmagovalcem, ki je potekala 11. 5. 2023 v Pionirskem domu Ljubljana.

To je njena pripoved.

_________________________________________________________________________________________________________________

PODROČNO POSAMIČNO PRVENSTVO V ATLETIKI

09.05.2023

V torek, 09.05.2023, se je osem učenk in učencev OŠ Čepovan udeležilo področnega posamičnega prvenstva v atletiki. Nastopili so v štirih atletskih disciplinah. Ema Magajne v teku na 60m, Maša Vončina Jereb, Veronika Šuligoj, Tim Podgornik in Štefan Slivka v teku na 300m, Jan Ličer v metu vorteksa, ter Matic Vižin in Klemen Ušaj v skoku v daljavo.

V prijetnem spomladanskem vremenu in dobrih pogojih za tekmovanje so se vsi učenci in učenke izkazali z lepimi, borbenimi nastopi, v katerih so dosegli najboljše osebne rezultate in tako več kot dostojno zastopali svojo šolo. V svojih nastopih so do konca vztrajali v pravi športni koncentraciji, za kar si zaslužijo vse čestitke.

___________________________________________________________________________________________________________________________________

PROJEKT RASTEM S KNJIGO

21. 4. 2023

Projekt Javne agencije za knjigo Rastem s knjigo poteka že več let.

Učenci 7. razreda so si ogledali vse oddelke v Goriški knjižnici Franceta Bevka v Novi Gorici. Ob ogledu so bili seznanjeni z načinom izposoje in vračanja knjig, s predstavitvijo vzajemnega kataloga COBISS/OPAC, s sistemom Moja knjižnica, pogovarjali so se o pomenu branja, o branju za bralno značko. Predstavljen jim je bil pisatelj Boštjan Gorenc in njegova knjiga Reformatorji v stripu, ki so jo dobili v dar.

___________________________________________________________________________________________________________________________

OGLED SMUČARSKIH SKOKOV V PLANICI

30. 3. 2023

          Kot že vrsto let, vse od leta 1987, je tudi letos Zavarovalnica Triglav d.d. organizirala ogled smučarskih skokov v Planici, za učence osnovnih in srednjih šol iz vseh krajev Slovenije. Iz Območne enote Nova Gorica je na ogled veličastne prireditve odšlo več kot 200 učenk in učencev ter njihovih spremljevalcev iz vseh šol severno primorske regije.

        Dobra organizacija, sončen in topel dan, v nasprotju s pričakovanji, ter seveda vrhunski tekmovalci, so nam ponudili vse kar lahko pričakuješ na eni največjih športnih prireditev v Sloveniji. Veličastno navijanje več kot 12000 glave množice mladih iz vseh koncev Slovenije, dolgi poleti, fantastični rezultati slovenskih letalcev, ki so zasedli prva tri mesta, z Anžetom Laniškom, Timijem Zajcem in Domnom Prevcem, poleti preko 240m, so prispevali k nepozabnemu dnevu na tednu planiških skokov.

       Ob zaključku športnega dogajanja pa še koncert, ki je dokončno razvnel vse obiskovalce v Planici, Nipke in Challe Salle sta ustvarila čarobno vzdušje, ki bo za vedno ostal v spominu obiskovalcev današnje Planice in za krono vsega, prihod na oder vseh 12 slovenskih letalcev, skupaj s poškodovanim kapetanom Petrom Prevcem, ki so se množici iz srca zahvalili za neverjetno vzpodbudo v dolini pod Poncami.

       Tudi  učenke OŠ Čepovan so se pridružile temu športnemu rajanju in pripomogle pri ustvarjanju tega neverjetnega športnega dogodka.

ŠPORTNI DAN – BOWLING

13.3.2023

V ponedeljek, 13.03.2023 smo izpeljali drugi športni dan v šolskem letu 2022/23, za učenke in učence od 6. do 9. razreda. Prisotni so bili vsi učenci, razen ene učenke osmega razreda. Po prihodu na glavno novogoriško avtobusno postajo, smo se peš odpravili skozi mestni gozd Panovec, do športnega centra Magma x, kjer so učenke in učenci naslednji dve in pol uri uživali ob igri bowlinga.

Razpored tekmovalnih skupin so opravili sami, pri čemer pa je že kmalu postalo jasno, da tekmovalni rezultat ni najpomembnejši, pač pa zabava, smeh in druženje. Tudi obnašanje je bilo primerno in ko sta koncentracija in zanimanje že malo upadla, so si prav na koncu zasluženo privoščili še nekaj družinskih pizz.          

Pred povratkom je bilo seveda nemogoče izpustiti še nekaj iger na igralnih avtomatih, potem pa po isti poti, ob sončnem vremenu skozi Panovec, nazaj na avtobusno postajo in na avtobus za Čepovan.

LEGO DELAVNICE

2.3.2023

Na delavnici so učenci sestavljali robote in naprave, ki so opremljeni z motorji in tipali (senzorji). Sestavljenemu stroju so posredovali ukaze, s pomočjo katerih so ga upravljali. Za programiranje so uporabljali programsko opremo, ki omogoča enostavno programiranje robotov in naprav s pomočjo ikon.

Delavnica uporablja pristop učenja z izkušnjo. Udeleženci  osvajajo osnovne koncepte tehnike, logike in programiranja ter spoznavajo tematike iz učnih načrtov naravoslovnih predmetov. Poleg tega se ob delu razvijajo praktične veščine, kot so reševanje problemov, iskanje alternativnih rešitev, delo in komunikacija v skupini, testiranje in vrednotenje.

Učenci so na delavnicah vidno uživali.

_______________________________________________________________________________________________________________________

KVIZ O INTERNETNI VARNOSTI

16.2.2023

Več to dvajset tisoč slovenskih osnovnošolcev je danes na pobudo A1 Slovenija in zavoda Varni internet sodelovalo v vseslovenskem spletnem kvizu in z njim osvojilo Guinnessov rekord!

Kviza o varni rabi interneta se je udeležilo skoraj 200 slovenskih osnovnih šol, učenci pa so poleg nepozabnega doživetja pridobili dragoceno znanje, ki jim bo pomagalo pri varnejšem spletnem življenju. Kviz je nadgradnja projekta Spletne brihte, s katerim organizatorja že dve leti otroke izobražujeta za varno in odgovorno rabo spleta in digitalnih tehnologij.

Vseslovenski kviz za učence druge in tretje triade je v znanju o spletni varnosti povezal osnove šole iz vseh slovenskih regij. S kvizom, ki ga je vodil stand-up komik Sašo Stare, so sodelujoči preverili znanje o digitalnih sledeh, varovanju osebnih podatkov, družbenih omrežjih, spletnem nasilju, spletni empatiji in drugih izzivih, s katerimi se mladi srečujejo na spletu. 


17. 2. 2023

V Grgarskih Ravnah bo v soboto, 18. februarja 2023, še posebno praznično. Turistično društvo KUK Grgarske Ravne-Bate je za 30-letnico PUSTOVANJA pripravilo pester program. Otroško pustovanje z ekipo Fuldoro bo potekalo od 17.30 dalje pod ogrevanim šotorom. Za otroško plesno rajanje bo od 19. ure poskrbela ALYA z bendom. Večerni ples v maskah se bo nadaljeval ob 22. uri.

Na pustni torek, 21. februarja 2023, pa vas vabimo na GORIŠKI PUST, ki ga Mladinski center Nova Gorica organizira skupaj s Krajevno skupnostjo Nova Gorica in Mestno občino Nova Gorica. Bevkov trg se bo dopoldan spremenil v Čarolandijo, popoldanski program pa bodo zapolnile pustne karaoke, otroška predstava Pikina velika pustolovščina v izvedbi Ku-Kuc gledališča ter nastop gostov BQL. V primeru dežja bo program od 16. ure dalje potekal na pokritem kotalkališču v Solkanu.

V novogoriški Občinski palači je do 26. februarja 2023 na ogled zanimiva in barvita razstava »30 let pustovanja Grgarske Ravne-Bate«. Na njej se predstavljajo naši domači pustarji, ki tvorijo pomembno živo kulturno dediščino na Goriškem.

Nas so pustarji lepo presenetili z obiskom na petek pred pustno soboto. Otroci iz vrtca in učenci naše šole so jih bili zelo veseli. V vrtcu in na šoli bo pustno veselo v torek, 21.2.2023. 

Branka Ušaj, ravnateljica


14. 2. 2023

VPIS V PRVI RAZRED

Vpis otrok v prvi razred za šolsko leto 2023/24 bo potekal sredo, 15. februarja 2023, med 14.00 in 17.00 uro v prostorih osnovne šole.

V prvi razred osnovne šole se vpisujejo otroci, rojeni v letu 2017.  

Veselimo se srečanja z vami. 


25. 1. 2023

Učenci 8. in 9. razreda so si ogledali predstavo Skrivnostni primer ali Kdo je umoril psa

Petnajstletni Christopher najde umorjenega Wellingtona, sosedovega psa. Umor ga močno vznemiri, zato se odloči, da bo izsledil storilca in napisal detektivko o skrivnostnem primeru. Pri raziskovanju naleti na odpor sosedov, najbolj pa mu nasprotuje njegov oče Ed. Christopher ne odneha in postopoma se mu začne razkrivati zgodba zamolčanih družinskih skrivnosti. Iz njegovega pristopa k problemu, nenavadnega vedenja in načina razmišljanja je jasno, da je Christopher visoko inteligenten, tako rekoč matematični genij, vendar z avtistično motnjo, ki ga ovira predvsem v komunikaciji in nadziranju impulzivnih reakcij. Toda prav ta njegova posebnost nam omogoča, da skozi njegovo opazovanje ter razumevanje situacij in odnosov ugledamo življenje drugače, kot smo ga sicer vajeni doživljati.


17. 1. 2023

Učenci 6.–7. razreda so si ogledali gledališko predstavo Živalske novice

Živalske novice so namenjene otroški publiki. Na oder so postavljeni junaki in zgodbe, ki jih je pisatelj Primož Suhodolčan ustvaril kot serijo kratkih pripovedi za najmlajše bralce; napisal jih je kar za štiri knjižice. Primož Suhodolčan, zelo priljubljen sodoben otroški in mladinski pisatelj, ki je za svoja dela prejel vrsto nagrad, je med bralci znan predvsem po svojem razigranem humorju in akcijski komiki, ki jo uporablja za pripovedovanje svojih zgodb.
V predstavi je uprizorjenih pet njegovih kratkih »akcijskih komedij«, in sicer: Dolgčas okužil muhe, Trave ni, krave znorele, Vojna za travo, Raca spet padla z neba in Lepo je biti papagaj. V vseh omenjenih epizodah kot glavni junak nastopa simpatičen, včasih neroden, a vseskozi originalen fant Primož, ki se z nenavadnimi živalskimi junaki vedno znova zapleta v napete, nepredvidljive in zabavne peripetije. Predstava je polna situacijske komike in karikiranih karakterjev, ki poleg obilja zabave poskrbi tudi za kako poučno poanto.


KULTURNI PROGRAM OB SREČANJU UPOKOJENCEV

Na tradicionalnem vsakoletnem srečanju upokojencev Čepovana in Lokovca so s plesom, deklamacijami in igranjem na trobento in kitaro nastopili Ana Boltar, Katja Šuligoj, Ema Magajne, Blaž Magajne, Žana Mrak in Veronika Šuligoj ter jim popestrili večer.


6. 12. 2022


18. 11. 2022

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK, 18.11.2022

18. novembra 2022 praznujemo dan slovenske hrane. Na ta dan smo na naši šoli izvedli že dvanajsti Tradicionalni slovenski zajtrk. Otroci iz vrtca, učenci in vsi zaposleni smo danes zajtrkovali kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Letošnji projekt poteka pod sloganom »Zajtrk z mlekom – super dan!«

Že dan pred dnevom slovenske hrane, to je v četrtek, 17.11.2022, smo v šolo povabili gospo Brigito Kovačič iz Lokovca, ki nam je prikazala izdelavo masla. Za otroke in učence je bil prikaz zelo zanimiv, imeli so možnost, da se tudi sami poskusijo v tem. Gospo Brigito so vprašali marsikaj o delu na kmetiji. S seboj je prinesla odličen domač kruh, na katerega smo namazali domače maslo, poskusili smo lahko tudi kislo mleko. Zelo lepo nam je popestrila četrtkov dopoldan, za kar se ji lepo zahvaljujemo.

Za pripravo Tradicionalnega slovenskega zajtrka smo živila v največji možni meri naročili pri lokalnih ponudnikih. Med so nam prijazno in tako kot vsako leto podarili čebelarji iz domačega kraja. Vsem se lepo zahvaljujemo.


11. 11. 2022

VABILO na delavnico za mlade 17.11.2022


21. 10. 2022

TOM POTUJE, OTROKE OBISKUJE

S 13. septembrom se je v šole po vseh slovenskih regijah ponovno vrnil TOM nahrbtnik. Gre za akcijo programa TOM Telefon pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije, ki se je začela 17. maja, na mednarodni dan otroških telefonov, in se bo zaključila 20. novembra, na rojstni dan TOM Telefona.

Vsaka šola, ki se vključi, gosti nahrbtnik 7 dni in v razredih od 4. do 9. razreda izvede delavnico o TOM telefonu.

Na našo šolo je nahrbtnik prispel v torek, 18.10.2022, in bo pri nas do torka, 25.10.2022. V tem tednu smo imeli razredne ure, na katerih smo se pogovarjali o takšnih in drugačnih težavah, ki jih imajo mladostniki in kam naj se obrnejo po pomoč.

Učenci so v škatlico za anonimna vprašanja otrok napisali vprašanja, ki jih težijo. Vprašanja bodo prebrali na Tom telefonu. Vse anonimno podane odgovore otrok bodo na TOM telefonu pregledali in o najpogostejših tematikah pripravili spletne objave. V spominsko knjigo smo zapisali, kaj nam pomeni slogan »Odgovor je pogovor«.


14. 10. 2022

TEDEN OTROKA

Ob letošnjem tednu otroka, ki je potekal pod sloganom »Skupaj se imamo dobro«, so učenci razredne stopnje imeli številne aktivnosti, ob katerih so se imeli res dobro.

Učenci od 1. do 3. razreda so obiskali Kulturni dom v Novi Gorici in si ogledali predstavo Črtek v mestu. Mali Črtek jih je na zabaven način poučeval o prometu. Učenci so se velikoooo smejali in sodelovali s Črtkom.

Učenci 4. in 5. razreda pa so imeli delavnice na temo Prijateljstva, ki so jim bile zelo zanimive.

Obiskali so nas predstavniki Zveze prijateljev mladine Nova Gorica, ki so izvedli delavnico, na kateri so učenci izdelovali Palčiča oz. Hlodka. Ustvarjali so po istoimenski pravljici.

Teden so še preživljali sproščeno ob pogovoru o temi tedna otroka, raznih igrah, ugankah, kvizih in zabavnih štafetnih igrah. Skratka: SKUPAJ SMO SE IMELI DOBRO.

IMG_20221003_081133

Slika 1 of 69


3.10.2022

OBVESTILO ZA STARŠE

Obvestilo o pojavu uši na šoli                                                             

Starše obveščamo, da so se na šoli pojavile naglavne uši. Če jih opazite pri svojem otroku, vas prosimo, da ostane doma, dokler jih ne odpravite.

Ker bomo to neprijetnost obvladali le s skupnimi močmi, vas prosimo, da najprej pregledate lasišče vašega otroka in ostalih družinskih članov, posebno v zatilju in za ušesi.

Zdravila za zatiranje uši kupite v lekarni, kjer vam bodo odgovorili na vsa vprašanja o uporabi teh sredstev, ki so trenutno naprodaj. Glavnike, oblačila, posteljnino, brisače in pokrivala razkužite, operite, parno zlikajte ali kemično očistite. V nasprotnem primeru uši lahko preživijo. Tudi če otrok nima uši, ga opozorite, naj pri igri ali šolskem delu ne tišči glave k sošolcu ter da si ne izposoja nobenih pokrival ali oblačil.

Zaželjeno je, da ob morebitnem pojavu uši pri vašem otroku o tem obvestite razredničarko otroka, ki bo še bolj kot sicer pozorna na preventivno delovanje. Več informacij lahko dobite na spletni strani Inštituta za varovanje zdravja www.ivz.si –Naglavne uši.  

Branka Ušaj, ravnateljica

1.10.2022

OBVESTILO ZA STARŠE

Pozdravljeni.

3.10.2022 bodo na šoli spet na voljo kosila za vse učence in učitelje.

Lepo pozdravljeni.

Ravnateljica: Branka Ušaj


Športni dan – plavanje, 21.09.2022, bazen Nova gorica

V sredo, 21.09.2022 smo izvedli prvi športni dan v šolskem letu 2022/23, za učenke in učence od 6. do 9. razreda. Športnega dne se je udeležila zgolj polovica učencev in učenk, nekateri so bili odsotni zaradi bolezni, nekateri pa so manjkali zaradi neznanih razlogov. Kljub temu pa smo vsi prisotni neizmerno uživali v novi pridobitvi v Novi Gorici, v pokritem zimskem bazenu. Kljub drugačnim napovedim o velikem obisku smo bili v bazenu skoraj popolnoma sami, tako, da smo kljub le dvema rezerviranima progama lahko koristili celoten bazenski kompleks, si privoščili tudi skakanje in borbene ter družabne igre v malem bazenu. Prisotni so uživali, bili zadovoljni in veseli, ter si ob povratku na avtobusno postajo, na osrednjem goriškem trgu privoščili še sladoled za dobro popotnico domov.

Čepovan, 21.09.2022
Miloš Rus


KULTURNI DAN: DOMAČIJA FRANCETA BEVKA V ZAKOJCI

Učenci 6. – 9. razreda so se 14. 9. 2022 odpeljali do Zakojce, kjer so si ogledali Bevkovo
domačijo in prisluhnili pripovedi o pisateljevem življenju ter o njegovih knjigah, namenjenim
otrokom in mladini.
Vodička jih je z besedo popeljala še v svet preteklosti, v čas pastircev in pestrn. Spoznali so
način življenja v Bevkovi družini, in sicer prostor, kjer so se družili, kjer so kuhali, kjer so spali.
Razstavljenih je nekaj predmetov, ki so jih uporabljali za delo, danes pa jih otroci ne poznajo
več. Vodička je le-te lepo predstavila učencem.21.6.2022

Spoštovani, delovne zvezke za svoje otroke lahko izbirate tudi na spodnjih povezavah.

https://go2school.com/narocilo-sola-2022?clazz=4&schoolId=283

https://go2school.com/narocilo-sola-2022?clazz=5&schoolId=283

https://go2school.com/narocilo-sola-2022?clazz=6&schoolId=283

https://go2school.com/narocilo-sola-2022?clazz=7&schoolId=283

https://go2school.com/narocilo-sola-2022?clazz=8&schoolId=283

https://go2school.com/narocilo-sola-2022?clazz=9&schoolId=283


16.6.2022

Izbirni predmeti – šolsko leto 2022/23


10.6.2022

Seznam učbenikov za novo šolsko leto


14.6.2022

ŠPORTNI DAN – KOLESARJENJE preko Lokovca in izlet na VRŠE

V torek, 14.06.2022 smo opravili še zadnji športni dan v tem šolskem letu. Športnega dne se
je udeležilo 22 učenk in učencev od 6. do 9. razreda s štirimi spremljevalci.
Večina se je odločila za kolesarjenje, ki je bilo prvotno zamišljeno po trasi na Banjšice,
Kanalski vrh, do Bat, preko Krvavca in Spodnjega Lokovca nazaj v Čepovan, vendar smo se
učitelji po premisleku odločili za bolj domačo in malce lažjo pot, preko Srednjega Lokovca,
Zgornjega Lokovca, Vrhavča in Spodnjega Lokovca nazaj do šole.
Čeprav nam je malce nagajal veter in nekateri malo daljši in strmejši vzponi, smo vsi srečno
in varno prikolesarili nazaj v šolo. Skoraj bi se izognili tudi vsem nezgodam, pa se je enemu
le posrečilo stisniti prvo zavoro pri spustu, tako da je pristal na asfaltu, vendar k sreči, razen
majhnih odrgnin, padec ni pustil hujših posledic.
Tudi pohodniki so se imeli lepo. Na poti na Vrše so nekajkrat naleteli na prava jagodna polja,
kjer so se zadržali veliko časa in kot je dejala učiteljica Zdenka:“ Ko se znajdeš v takšnem
razkošju v travi ali gostiji v naravi, se preprosto moraš ustaviti“.
Vrnili smo se skoraj sočasno in vsi skupaj komaj dočakali še pojedino iz šolske kuhinje. Vsi
štirje spremljevalci smo bili zelo zadovoljni z udeleženci, ki si za ta dan zaslužijo vse
pohvale.

20220614_100806

Slika 1 of 12

_______________________________________________________________________________________________________________________

4.6.2022

Praznovanje 150 letnice šolstva v Čepovanu

V soboto, 4.6.2022 se je na šolskem igrišču v prijetnem vzdušju odvijalo naše praznovanje 150 letnice šolstva v Čepovanu. Prireditev je bila izredno dobro obiskana, otroci in učenci so pod mentorstvom svojih vzgojiteljic in učiteljic ter učiteljev pripravili nastop, ki je marsikateremu obiskovalcu popestril dan. Prisrčnost in smeh pa sta na obraze privabila tudi solze sreče.

Pohvale so prihajale od blizu in daleč. Vsi delavci naše šole si zaslužijo velik poklon, saj so organizirali dogodek, ki bo ostal v spominu še dolgo časa. Najlepša hvala tudi krajevni skupnosti in vsem staršem, ki ste nas obiskali. Ozadje priprav in sam posnetek proslave bomo na naši strani objavili kasneje, saj so še v pripravi. Lepe priprave na počitnice vam želim.

Branka Ušaj, ravnateljica OŠ Čepovan

P1040584

Slika 1 of 215


10.6.2022

Brezmejna etapa dirke po Sloveniji z imenom BORDERLESS TOUR


10.6.2022

Nagrajenci likovnega natečaja “150 let šolstva”


1.6.2022

SREČANJE ZLATIH BRALCEV V VIPAVSKEM KRIŽU

Učenci 9. razreda, ki vse osnovnošolsko obdobje berejo za bralno značko, se vsako leto udeležijo
zaključnega izleta oz. kulturne prireditve. Letos so se zlati bralci in bralke Goriške srečali v Vipavskem
Križu. Med njimi sta bili tudi naši učenki Neli Pisk in Ana Slivka.
Vodeno so si ogledali znamenitosti tega kraja in se ob pridigi Janeza Svetokriškega odžejali z grozdnim
sokom v grajski kleti. Za zaključek so v medsebojnem druženju v Vipavi uživali vsi, učenci in mentorji.
Sladoled je bil res enkraten.31.5.2022

Na Bevkovem trgu je 27. maja zapelo več kot 350 otrok, med njimi tudi pevci OPZ Čepovan. Potekal je namreč Območni zborovski BUM 2022. Pevski zbori iz 10 osnovnih šol in ene glasbene šole Goriške regije so nastopili kot en združen pevski zbor. Namen prilagoditve s skupnim repertoarjem in skupnim petjem je bilo motivirati pevce in omogočiti čim več zborom nastop v veliki zasedbi, z združenimi močmi oziroma glasovi, namesto posameznih nastopov, na katere bi se velika večina zborov zelo težko primerno pripravila zaradi posledic velikih omejitev delovanja šolskih zborov v preteklih dveh letih.

18.5.2022

CENE OBROKOV

Spoštovani,

obveščamo vas, da je Svet zavoda OŠ Čepovan na korespondenčni seji, dne 29. 4. 2022, potrdil nove cene obrokov.

KOSILO UČENCI 1. do 5. razred              2,90 EUR

KOSILO UČENCI 6. do 9. razred              3,07 EUR

KOSILO ZAPOSLENI                                4,51 EUR

KOSILO ZUNANJI                                     4,89 EUR

Nove cene veljajo od 1. 5. 2022 dalje.


25.5.2022

ŠPORTNI  DAN – FUN PARK 

V sredo, 25.05.2022 smo izpeljali športni dan v adrenalinskem parku ob Soči. Športnega dne se je udeležilo 21 učenk in učencev od 6. do 9. razreda s tremi spremljevalci.

Ob prihodu v adrenalinski park so inštruktorji in vaditelji Fun parka Soča učenke in učence najprej seznanili z osnovnimi varnostnimi zahtevami, jih opremili s plezalnimi pasovi ter demonstrirali osnovne plezalne in varnostne tehnike. Po preizkusu na kratkem šolskem poligonu so se odpravili na različne težavnostne postaje v parku, kjer so se preizkusili v najrazličnejših spretnostih in pri tem premagovali različne ovire, predvsem pa svoj strah, predno so po dobrih dveh urah prišli do cilja in se za največji užitek spustili še po ˇ«zip line« preko Soče.

Športni dan je minil brez zapletov, ob dobri organizaciji vseh vpletenih, ob obilici dobre volje in smeha in zavedanju o skorajšnjem zaključku šolskega leta.

_______________________________________________________________________________________________________________________

17. 2022

PROJEKT RASTEM S KNJIGO

Projekt Javne agencije za knjigo Rastem s knjigo poteka že več let.
Učenci 7. razreda so si ogledali vse oddelke v Goriški knjižnici Franceta Bevka v Novi Gorici.
Ob ogledu so bili seznanjeni z načinom izposoje in vračanja knjig, s predstavitvijo vzajemnega
kataloga COBISS/OPAC, s sistemom Moja knjižnica, pogovarjali so se o pomenu branja, o
branju za bralno značko. Predstavljen jim je bil pisatelj Vinko Moderndorfer in njegova knjiga
Jaz sem Andrej, ki so jo dobili v dar.

Zapisala Zdenka Plesničar


10.5.2022

PODROČNO POSAMIČNO PRVENSTVO V ATLETIKI

V torek, 10.05.2022 se je šest učenk in en učenec udeležilo posamičnega področnega prvenstva v atletiki. V prelepem, toplem spomladanskem vremenu, smo v športnem parku v Novi Gorici spremljali krasne boje v vseh atletskih disciplinah, pri čemer so odlično sodelovale tudi učenke in učenec osnovne šole Čepovan. Dosegli so lepe rezultate, blestela pa je Ana Murovec, ki je v konkurenci starejših deklic v disciplini skok v daljavo zasedla prvo mesto. Poleg nje so nastopale še Doroteja Šuligoj in Hana Winkler Milovanovič v metu vortexa, Tiana Rebek v teku na 60m, tako kot tudi Ema Magajne, le, da v kategoriji mlajših deklic, Lana Vončina Čadež v skoku v daljavo, ter Timotej Susič v metu vortexa. Dekleta so se v zadnji disciplini tekmovanja pomerile še v štafeti 4x100m, kjer so zasedle solidno 12. mesto.

Kljub temu, da se je tekmovanje zavleklo v pozne popoldanske ure, so vsi nastopajoči do konca vztrajali v pravi športni koncentraciji, za kar si zaslužijo vse čestitke.


6.5.2022

Tudi v letošnjem šolskem letu smo znova stopili v svet pisane besede in s svojimi literarnimi prispevki sodelovali  na literarnih natečajih, med drugim tudi na natečaju Bodi pisatelj/pisateljica 2022, ki ga je organiziral Pionirski dom – Center za kulturo mladih, Ljubljana.

Pod mentorstvom Zdenke Plesničar se je natečaja udeležila Neli Pisk, učenka 9. razreda,  s pripovedjo PRETRESLJIVO SPOROČILO in zmagala v svoji kategoriji.

Žirija je zapisala: Pretresljivo sporočilo je nekakšna zgodba v zgodbi. Okvirno zgodbo sestavlja pripovedovalka, ki se sprehaja po plaži in najde sporočilo, vloženo zgodbo pa predstavlja Viktorijino pismo, ki izpoveduje odbito zgodbo o tem, kako jo je teta Magda zvabila v kriminalni svet. Izpisana je s podrobnostjo na detajle, ki razkrivajo psihologijo likov, njihove motive in dileme, predvsem pa je žirijo očarala z motivom ropa, ki je v primerjavi  z ostalimi prispevki prav prisrčno poseben. Nenazadnje pa je treba omeniti tudi prepričljive dialoge in humor.

Ni pa to edini dosežek Neli Pisk na literarnem področju v letošnjem šolskem letu. Z najvišjim številom točk med učenci severnoprimorske regije se je uvrstila na državno tekmovanje za Cankarjevo priznanje, kjer je osvojila srebrno priznanje. Iskrene čestitke!

________________________________________________________________________________________________

16.2.2022

Nekaj fotografij iz šole v naravi

________________________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________________

7.12.2021

S prižigom luči se je na šoli uradno pričel veseli december. Miklavž je otrokom prinesel darila, bidončke za vodo. Prav posebno presenečenje s prižigom luči pa so organizirali učenci 9.razreda. Celotni šoli so s pesmijo in pravljično vasico pričarali praznično vzdušje, ki ga bomo na šoli stopnjevali vse do novega leta.

________________________________________________________________________________________________

11.11.2021

TRADICIONALNO SLOVENSKO KOSILO

V četrtek, 11.11.2021, nas je obiskal kuhar Aljaž s Turistične kmetije Široko. Skupaj s kuharico Anico sta pripravila slastno kosilo, ki ga je sestavljala jota, domača klobasa in čokoladni štruklji. Kuhar Aljaž se je predstavil vsem otrokom iz vrtca in učencem iz šole, predstavil je poklic kuharja, prikazal, kako se naredi štruklje, in z veseljem odgovarjal na njihova vprašanja. 

Več utrinkov dneva najdete v galeriji.

____________________________________________________________________________________________________

11.10.2021

PODROČNO PRVENSTVO ATLETIKA ekipno

V četrtek, 11.10.2021, smo se udeležili področnega prvenstva v atletiki, ki se je odvijalo v športnem parku v Novi Gorici. Na prvenstvu smo nastopili s štirimi učenkami in enim učencem, ki so nastopili v štirih atletskih disciplinah, v kategoriji starejših učenk in učencev. Tekmovanja so se udeležili :
ANA MUROVEC – skok v daljino
EMA MAGAJNE – tek 60m
Doroteja ŠULIGOJ – vortex
HANA WINKLER MILOVANOVIČ – vortex
Timotej SUSIČ – vortex
Tekmovanje je potekalo v lepem, sončnem vremenu, kjer so se naši tekmovalci resnično lepo odrezali in prikazali zelo borbene nastope, ter dosegli izvrstne izide. Ana Murovec je zmagala v skoku v daljino z rezultatom 5m, prav tako je zmagala Doroteja Šuligoj pri metu vortexa z rezultatom 40,50m, v isti disciplini pa je Hana Wikler Milovanovič zasedla tretje mesto z rezultatom 36,80m. Pri starejših dečkih je Timotej Susič v isti disciplini z rezultatom 48,90m zasedel 5.mesto. Ema Lapajne je v teku na 60m z rezultatom 9,27 zasedla 8.mesto, dekleta pa v štafeti 4x100m z rezultatom 59,73 7. mesto in za manj kot pol sekunde zgrešile stopničke. Lahko smo ponosni na njih in jim iskreno čestitamo.

____________________________________________________________________________________________________

9.9.2021

ŠOLA V NARAVI – CERKNO

Včeraj so se učenci udeležili prvega dela plavalnega tečaja in si ogledali “Laufarijo”. Sprehodili so se po Cerknem in poiskali nekaj zanimivosti, zvečer pa jih je čakal pohod z lučkami.

Danes pa so se učenci preizkusili v izdelavi ladjic iz naravnih materialov. Ladjice so nato izpluli po reki. Odkrivali so vodo in njene skrivnosti. Udeležili so se drugega dela plavalnega tečaja, zvečer pa jih čaka zabavni večer.

Slike iz šole v naravi si lahko ogledate v galeriji.

__________________________________________________________________________________________________________

4.9.2021

ŠPORTNI DAN LOKVE, SKOPICA

V soboto, 04.09.2021, smo v sklopu praznovanja 150 let šolstva v Čepovanu izvedli prvi športni dan v šolskem letu 2021/22, za učenke in učence od 1. do 9. razreda. K udeležbi na športnem dnevu so bili povabljeni tudi starši učenk in učencev. Izbirali so lahko med dvema možnostima, pohodom na Lokve in kolesarskim izletom na Skopico. Več slik v galeriji.

___________________________________________________________________________________________________________

20. 5. 2021

SMERNICE ZA UPORABO ZASLONOV PRI OTROCIH IN MLADOSTNIKIH

V zadnjih letih se pediatri pri svojem delu vedno pogosteje srečujejo z otroki in mladostniki, ki imajo zaradi neprimerne uporabe naprav z zasloni (zaslonov) različne težave. Posebej izstopajo predšolski otroci, ki imajo zaradi neprimerne uporabe zaslonov odstopanja že zgodaj v razvoju. Zato so primarni pediatri iz Sekcije za primarno pediatrijo Združenja za pediatrijo pod okriljem Odbora za osnovno zdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije skupaj  s strokovnjaki z drugih področij pripravili prve nacionalne Smernice o uporabi zaslonov pri otrocih in mladostnikih

Vabljeni, da si smernice preberete: SMERNICE ZA UPORABO ZASLONOV PRI OTROCIH IN MLADOSTNIKIH

Dostopnost