Dejavnosti

PLES HUDA MRAVLJICA

Leto smo pripeljali do konca. Ker je bilo tudi letošnje leto posebno in polno različnih omejitev in ukrepov smo se odločili, da bo tudi zaključni nastop drugačen. Naučili smo se ples na pesem Huda mravljica (Romana Kranjčan), ples smo posneli in ga za zaključek poslali staršem. Sestavili smo koreografijo ter izdelali kostume, pri katerih so otroci aktivno sodelovali. Potrebnih je bilo nekaj vaj, da so otroci ples osvojili in smo ga lahko posneli. Žal so nekateri otroci v zadnjem tednu odšli že na počitnice in niso plesali skupaj z nami, smo jih pa ravno tako vključili v naš posnetek. Otroci so v plesu resnično uživali in veselo, razigrano ter marljivo kot mravljice zaplesali v počitnice.

KOLESARSKI POLIGON IN OBISK POLICISTA

Otroci so ta dan v vrtec pripeljali svoja kolesa in poganjalčke. Po malici sta nas obiskala policist Sanel Mujagić in policistka Teja Kofol iz policijske postaje Nova Gorica. Otrokom je policist povedal kaj vse počnejo, kakšna je njihova oprema, razkazal jim je policijsko vozilo – marico ter jih poučil o prometnih znakih. Postavil jim je tudi poligon po katerem se je zapeljal vsak otrok posebej, policist pa je poskrbel, da so upoštevali prometne znake in poligon uspešno premagali. Za konec jim je razdelil še darila (odsevnike za na roko) in se poslovil. Otroci so bili navdušeni in srečni. Preden so nadaljevali z vožnjo so se malo ohladili in osvežili, potem pa do kosila uživali v vožnji s kolesi in poganjalčki po igrišču.

   

POHOD V DOL

Odpravili smo se na daljši sprehod v Dol. V Dolu smo se okrepčali ter odpočili in nadaljevali pot nazaj v vrtec.

ZOBOZDRAVSTVENA VZGOJA

V skupini Žarki nas je ponovno obiskala zobozdravstvena preventiva. Za nas je pripravila pravljico o Šimu in zobni miški Zari ter nas naučili, kako si pravilno umivamo zobe. Vsak je dobil nalepko in pobarvanko, ki jo lahko pošlje Zobni miški Zari ter prejme darilo.

ZDRAVSTVENA VZGOJA

Junija nas je obiskala zdravstvena delavka ter izvedla zdravstveno vzgojno delavnico Raziskujmo človeško telo. Otroci so preko različnih aktivnosti spoznali delovanje človeškega telesa (delovanje notranjih organov, naloge kosti …). Za konec pa tudi preizkusili svoja čutila.

PROJEKT SVOBODA GIBANJA – Giro d’Italia

Sodelovali smo pri okraševanju ograj v sklopu projekta Svoboda gibanja, ki je bil del kolesarske tekme Giro d’Italia. Iz odpadnega materiala smo izdelali različna kolesa.

SVETOVNI DAN ZDRAVJA

7.4.2021 je svetovni dan zdravja. Ta dan smo namenili pogovoru o zdravju. Skupaj smo izdelali miselni vzorec, razvrščali zdravo in nezdravo hrano, si ogledali piramido zdrave prehrane ter iskali hrano v reklamah ter jo izrezali in pravilno prilepili in razvrstili na za to pripravljen delovni list.

“Zdravje je naše največje bogastvo”. (Nemški pregovor)

APRILSKI SNEG

Ravno je začelo vse cveteti, ko nas je znova obiskal sneg. Lepo je pobelil naše travnike zato smo ga hitro izkoristili ter se odpravili ven. V snegu smo iskali sledi živali, opazovali smo ledene sveče, se valjali po snegu in izdelovali snežaka. Ja sliši se smešno, ampak to sta naša dva aprilska snežaka.

VELIKONOČNI ZAJČEK

Velikonočni zajček nam je pripravil presenečenje. Na vratih vrtca nam je pustil sporočilo ter navodila, ki so nas pripeljala do velikonočnega zaklada. Odpravili smo se na lov za jajčki in uspešno reševali naloge. Na koncu pa nas je pričakalo sladko presenečenje. 

Vsem želimo lepe velikonočne praznike.

MATERINSKI DAN

Tako kot vsako leto, so tudi letos, otroci za materinski dan svojim mamicam pripravili darilca. Skupaj smo izdelali vazice iz gipsa, katere so otroci sami pobarvali po svoji želji in jih okrasili s poljubnimi rožicami, ki smo jih izrezali iz serviet. Da vazica ni bila prazna, so naredili še rožice iz odpadnih jajčnih škatel. Vzgojiteljice smo rožice izrezale, otroci pa so jih pobarvali in dokončali. Vse skupaj, pa smo »začinili«  z slikopisom pesmice Mamica kaj naj ti kupim, v katerega so risbice narisali, kar sami otroci. Pesmico smo se tudi naučili. Tako so v četrtek vsi otroci mamicam polepšali dan.

Mamica, kaj naj ti kupim? Mamica, kaj naj ti dam? Zapojem ti pesem o sončku, narišem ti vse kar poznam. Naberem ti šopek vijolic, rečem ti: “Rad te imam” (Mira Voglar).

PROJEKT PASAVČEK

Tudi letos sodelujemo v projektu Pasavček. V ta namen smo cel teden spremljali in se o tem tudi pogovarjali, ali se v avtu pripnemo. Pogovorili smo se, čemu je pas namenjen in kako pomemben je. Rečemo lahko, da so otroci bili zelo pridni in skoraj vsi v celoti pobarvali našo tedensko tabelo, v katero smo beležili, če so se v vrtec pripeljali pripeti. Izdelali smo tudi avtomobile, s katerimi smo spretno premagovali poligon. Na poligon smo postavili prometne znake, o katerih smo se tudi veliko pogovarjali. Prometne znake pa smo poiskali tudi na naši vasi.

DAN ŽENA

Otroci so za dan žena izdelali voščilnice. Voščilnice so okrasili z rožicami in koščki papirja, ki so ga sami izdelali. Voščilnice smo odnesli upokojenkam, ki so delale v naši šoli in živijo v Čepovanu. Ostalim smo voščilnice poslali po pošti. Vsaki upokojenki so otroci zaželeli lep dan žena, voščilnico pa smo zaradi trenutnih razmer predale vzgojiteljice.

PUST

Otroci so na pustni torek prišli oblečeni v različne pustne maske. Zaradi trenutnih razmer smo v svoji skupini veselo rajali in plesali ter se sladkali s pustnimi krofi. Skupaj z otroci smo odšli na pohod po vasi Čepovan, kjer smo odganjali zimo stran in klicali pomlad.

ZAHVALA ZDRAVSTVENIM DELAVCEM

Vsi vemo, s kakšnimi razmerami se spopadamo že eno leto. COVID-19 nam vsem kroji življenja in vpliva na naše zdravje. Za naše zdravje, pa kljub vsemu skrbijo naši zdravstveni delavci. Zato smo se v našem vrtcu odločili, da skupaj z otroki izdelamo zahvalo za ves trud in požrtvovalnost. Izdelali smo sliko, katero smo odnesli v bolnišnico v Šempeter pri Gorici, namenjena pa je prav vsem zdravstvenim delavcem.

»Skupaj za boljši jutri, premagajmo epidemijo«

SPODBUJAMO PRIJATELJSTVO

Letos smo se vključili v projekt Spodbujamo prijateljstvo. Naše ustvarjanje in dejavnosti smo usmerili v prijateljstvo. Prebirali smo različne pravljice o prijateljstvu, se pogovarjali, pletli mrežo prijateljstva, izdelovali plakat, izdelali smo tudi sestavljanko ter gradili prijateljstvo skozi ples. Otroke smo spodbujale, da se imajo radi, si pomagajo, se skupaj igrajo,… Pogovarjali smo se tudi, kako lahko nekomu pokažemo, da ga imamo radi ter kaj je pozornost in ljubezen. Otroci so aktivno sodelovali.

PTIČJE POGAČKE

Izdelali smo ptičje pogačke za ptičke, ki so pozimi brez hrane. Otroci so od doma prinesli semena, suho sadje, oreščke ipd. S pomočjo kokosovega masla smo izdelali hrano za ptičke. Ptičje pogačice že visijo na drevesih in čakajo na ptičke.

ZIMSKO VESELJE

Razveselili smo se snega, zato smo se šli sankati z lopatkami in izdelovati snežaka. Zelo nam je bilo všeč.

SKRITI PRIJATELJ

Konec leta je bil letos nekoliko drugačen, kot vsa leta do sedaj. Da pa je bil kljub vsemu prav toliko prazničen, se nam je porodila ideja, da bi se medsebojno skrivnostno obdarovali kar od doma. Izvedli smo obdarovanje skritega prijatelja preko pošte. Sodelovali so vsi, ki so želeli. Lahko rečemo, da je bil odziv nad pričakovanji. Skritega prijatelja smo določili z žrebom ter starše o tem obvestili po e-mailu. Sodelujoči otroci in vzgojiteljice so pripravili darilce in ga poslali. Zaključek igre in razkritje skritega prijatelja ter druženje, pa smo izvedli zadnji dan pred prazniki preko Zoom-a. Tako smo si pričarali lep zaključek leta in pri tem resnično uživali.

ULIČNA RAZSTAVA

Otroci, ki so v času epidemije obiskovali vrtec, so za mimoidoče pripravili ulično praznično razstavo. Narisali so risbice, iz papirja izrezali novoletne okraske, pobarvali pobarvanke ter s pomočjo vzgojiteljic zapisali spodbudne misli in želje za prihajajoče leto. Izdelke smo razobesili na ograji pred vrtcem.

NOVOLETNI POSNETEK

Letos so vrtčevski otroci skupaj z učenci namesto vsakoletne novoletne proslave voščili lepe praznike nekako drugače. Vsi otroci, ki so zaradi epidemije doma, so se posneli pri petju pesmi Cel svet imaš na dlani (v originalu Čuki). Posnetke smo združili in nastal je čudovit novoletni posnetek, ki je objavljen na spletni strani šole in na kanalu Youtube (https://www.youtube.com/watch?v=yuDhj6Tg9Og)

BOŽIČKOVA POŠTA

Tudi letos smo sodelovali v projektu Pošte Slovenije z naslovom Božičkova pošta. Dobre želje, misli, voščila, pozornost in ljubezen so stvari, ki jih prav vsak od nas potrebuje, še posebej v teh razmerah, ki nas obkrožajo dan danes. Letos je projekt dobrodelen saj bo pošta, za vsako prispelo pismo podarila 10 centov dobrodelnemu projektu Čarobna zima in tako otrokom širom Slovenije, ki si sicer tega ne morejo privoščiti, omogočila lepše preživljanje prazničnih dni. Otroci v nujnem varstvu so združili moči, narisali risbice, skupaj z vzgojiteljicami napisali pismo Božičku ter ga odnesli na pošto v upanju , da bodo vsi otroci za praznike, ki prihajajo, srečni.

RISBICE ZA STAROSTNIKE MESTNE OBČINE NOVA GORICA

Med božično-novoletnimi prazniki so otroci, ki so zaradi epidemiološke situacije bili v nujnem varstvu v vrtcu, narisali risbice in zapisali voščila za starostnike v domovih upokojencev v goriški občini. Risbice smo dostavili na Mestno občino Nova Gorica, ki je le-te potem poslala naprej po domovih.

MALA POZORNOST ZA VELIKO VESELJE

Letos smo se pridružili projektu »Mala pozornost za veliko veselje«. Namen projekta je zbrati 21.000 voščilnic za starostnike po vsej državi in jim tako vsaj malo polepšati praznike.  Zavihali smo rokave in se lotili izdelave voščilnic. Otroci so aktivno sodelovali in nastale so zelo lepe voščilnice. Vanje smo na koncu zapisali še lepe misli naših otrok in resnično upamo, da jim bomo narisali nasmeh na obraz ter jim polepšali praznike.

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Tudi letos smo tako kot vsako leto praznovali »Tradicionalni slovenski zajtrk«. Pripravili smo si pogrinjek z rumenimi prtički, katere so izbrali sami otroci. Kuharica nam je spekla odličen domač kruh, naši čebelarji so nam prinesli med, mleka pa smo se razveselili iz bližnje kmetije, zraven pa je pripadalo tudi maslo in jabolka. Z velikim veseljem smo se posladkali z domačimi dobrotami in zagotovo bomo tak zajtrk imeli še velikokrat. Po zajtrku smo prebrali slikopis z naslovom Zajček in muca zajtrkujeta, pogovorili smo se o Tradicionalnem slovenskem zajtrku in pogledali zloženko, ki nam jo je prinesel eden izmed čebelarjev. Po pogovoru, pa smo naš zajtrk tudi narisali po doživetju, iz das mase izdelali čisto svoje jabolko ter izdelali pridne čebelice.

TEDEN OTROKA

Teden otroka s temo »ODGOVOR JE POGOVOR« smo v vrtcu popestrili z različnimi aktivnostmi, v katerih so otroci zelo uživali. V ponedeljek smo vzgojiteljice, za otroke pripravile lutkovno predstavo, z naslovom Pod medvedovim dežnikom, praznovali pa smo tudi rojstni dan. V torek smo ravno tako praznovali rojstni dan, potem pa smo se odpravili na lov za skritim zakladom, otroci so aktivno sodelovali pri nalogah, ki jih je za nas pripravil ježek in so nas vodile do skritega zaklada. Naslednji dan smo se odpravili v »kino«. Izdelali smo si svoje vstopnice, okrasili posodice za kokice in se odpravili. Najprej smo morali pri blagajni vstopnico plačati, potem smo se usedli na svoje stole, dobili kokice in film se je začel. Četrtek je bil dan za ustvarjanje, najprej smo poslušali pravljico o strašilu, potem pa so otroci strašilo tudi sami izdelali in tako popestrili našo okensko polico na hodniku. Zadnji dan pa smo posvetili dejavnosti po izbiri otrok. Na željo otrok smo tako tako teden zaključili na igrišču.  Pripravili smo poligon, na katerem so se otroci preizkusili in neizmerno uživali.

ZOBOZDRAVSTVENA PREVENTIVA

V vrtcu sta nas obiskali delavki zobozdravstvene preventive. Za nas sta pripravili risanko ter nas naučili, kako si pravilno umivamo zobe. Letos nam zob žal, zaradi trenutnih razmer, ne bodo pregledovale, nas pa bodo obiskovale ravno tako in nam pripravile kakšne dejavnosti.

TALKING TOM

Podjetje LOGIN je vsem otrokom iz vrtca darovalo igrače Talking Tom. Otroci so se igrač zelo razveselili in se za to darilo lepo zahvaljujejo. Z velikim veseljem so jih odnesli domov in se z njimi veselo igrajo ter si lepšajo dneve.

TETA JESEN

Prvi dan jeseni smo praznovali z prav posebnim obiskom. Obiskala nas je Teta Jesen in nam povedala veliko novega o tem letnem času. Za nas je pripravila nekaj ugank ter nam prebrala pravljico z naslovom Čudežna skleda medu. Za konec pa nam je povedala še deklamacijo Listki padajo z dreves in nam dala nalogo, da se jo naučimo.

DAN SLOVENSKEGA ŠPORTA

V vrtcu smo obeležili dan slovenskega športa, ki ga praznujemo 23. septembra. Najprej smo se pogovarjali o športu ter, katere športe poznamo. Nato pa smo se sami preizkusili na postavljenem poligonu.

ZDRAVJE V VRTCU

V okviru projekta Zdravje v vrtcu smo se dotaknili različnih tem. Najprej smo si skozi zgodbico ogledali, kako naj poskrbimo za osebno higieno in učinkovito umivanje rok. Videli smo, kako se poper v vodi hitro oprime naših prstkov, če so umazani. Ko smo roke dobro umili, pa je poper kar zbežal stran. Svetovni dan sonca smo praznovali s pogovorom o pomembnosti sonca za naše zdravje, vsak je izdelal svoje lastno sonce, za dobro počutje pa smo se razgibali skozi vaje »pozdrav soncu«. Pogovarjali smo se o naših čustvih in občutkih ter se pocrtali z masažo, skozi katero smo spekli palačinke. Poglobili smo se tudi v recikliranje odpadkov in obiskali ekološki otok v vasi.

EKSPERIMENTI

Spoznali smo že različne vremenske pojave in na to temo smo tokrat izvajali eksperimente. Pojave smo najprej skozi vodeno vizualizacijo poslušali in to narisali. Vodo smo spoznavali v vseh agregatnih stanjih in tako smo ustvarili tudi barvni led in z njim risali. Mavrico smo ponazorili s Skittles bomboni in opazovali barve. Kozarec s papirjem smo potapljali v vodo in opazovali kaj se je z njim zgodilo ter prišli do zanimivih ugotovitev. Nazadnje smo s pomočjo steklenice iz zamrzovalnika opazovali, kako se topel zrak v njej širi in tako smo dobili plesoči kovanec.

V GOZDU

Raziskujemo naravo in uživamo!

NAŠ VRTIČEK

Postali smo pravi vrtnarji! Naš vrtiček smo najprej podložili s kamenčki, nabranimi na igrišču, ga napolnili z zemljo iz krtin ter posadili različne sadike. Nekatere kamne smo pobarvali z akrilnimi barvami in jih uporabili za okras. V gozdu smo nabrali material za izdelavo hotela za žuželke ter se lotili tudi tega. Zdaj veselo opazujemo naše prve goste. Od doma smo prinesli plastenke in tako ustvarili nekoliko neobičajen vrtiček, kamor smo posadili medovite rastline.

POHOD V DOL

Odpravili smo se na pohod do bližnje vasice Dol, kjer smo si ogledali korito polno različnih vodnih živali, na kmetiji opazovali krave in prelepo naravo. Pot dolgo 4 km so uspešno opravili tudi naši najmlajši.

PUST

Spet je z nami pust, z maškarami raja, smešno rdečih ust…

ZIMSKO VESELJE

Skupaj s starši smo se na soboto, 15.2.2020, odpravili na Soriško planino na smučanje in sankanje. Nepopisno smo uživali!

GLEDALIŠKA PREDSTAVA

V dvorani gasilskega doma so si otroci ogledali predstavo, katero so odigrali učenci naše šole v okviru dramskega krožka.

GLASBENA MLADINA

Otroci so si ogledali glasbeno-lutkovno predstavo Črni saksofon, kjer so skozi zgodbico o Lojzku in njegovem saksofonu spoznavali različne instrumente celega sveta. Predstavo so izvedli predstavniki Zveze Glasbene mladine Slovenije.

OBISK ŠOLSKE IN POTUJOČE KNJIŽNICE

Ob kulturnem prazniku smo obiskali šolsko knjižnico, kjer nam je knjižničarka Zdenka povedala marsikaj zanimivega in nam med drugim prebrala knjigo, katero smo z zanimanjem poslušali. Prav tako vsak mesec obiščemo tudi potujočo knjižnico, kjer si izposojamo različne knjige in poslušamo pravljice, katere nam prebira knjižničarka Urška.

PTIČJE KRRMILNICE

Veliko smo se pogovarjali o tem, kako se živali zaščitijo pred zimo, predvsem pa ptice. Zato smo se odločili, da iz odpadne embalaže naredimo ptičje krmilnice in tako pomagamo ptičkom po naših najboljših močeh, da preživijo zimo. Navdih smo poiskali v gozdu, saj nazadnje sodelujemo tudi v projektu Gozdni vrtci. Nabrali smo različen naravni material, skratka vse, kar se nam je zdelo zanimivo in s tem popestrili naše krmilnice. Nastale so čudovite hišice.

KRASITEV VRTCA

Iz slanega testa smo izdelali okraske za našo smrečico, ki kraljuje na našem hodniku, nato pa smo jo skupaj okrasili. Pobarvali smo papirnate krožnike, jih okrasili in obesili v igralnici, posejali smo tudi božično žito in ga z velikim pričakovanjem spremljali kako raste. S prstnimi barvami smo si naredili voščilnice in jih odnesli domov.

PEKA PIŠKOTOV IN SREČANJE S STARIMI STARŠI

Praznično vzdušje v vrtcu smo si pričarali s peko piškotov. Otroci so z različnimi oblikami ustvarjali piškote, ki so kmalu zadišali po celi šoli. Poskusili so, koliko so dobri, nato pa jih shranili za svoje stare starše, ki so nas naslednji dan obiskali. V dvorani gasilskega doma smo si skupaj z njimi in učenci 1., 2. in 3. razreda ogledali predstavo Žabica Kvakica dijakov srednje šole Veno Pilon iz Ajdovščine. Ob koncu igre pa smo se skupaj posladkali s piškoti ter popili čaj.

NOVOLETNA DELAVNICA S STARŠI

Pred novoletnimi prazniki smo v vrtec povabili starše in jim polepšali popoldan s svojim nastopom. Otroci so zarajali in zapeli, nato pa smo skupaj izdelali snežake iz nogavic. Nastali so zares simpatični in zanimivi snežni možički.

PREDSTAVA PASAVČEK

V sklopu projekta Pasavček, ki ga vodi Agencija za varnost prometa, nas je obiskala gospa z lutkovno predstavo Pasavček. Otroci iz vrtca ter 1., 2. in 3. razreda so si ogledali zanimivo maskoto ter se pogovorili o pravilih v prometu.

TAČKE POMAGAČKE

V prazničnem decembru so se nam pridružili naši štirinožni prijatelji iz društva Tačke pomagačke. V spremstvu svojih vodnikom sta dva kosmatinca predstavila svoje delo, otroci so ju božali, česali, objemali in se z njima imeli zelo lepo. Hvala mentorici Cvetki Gorjan za prijazen obisk.

HIŠA EKSPERIMENTOV

V vrtcu so nas obiskale delavke E-hiše iz Nove Gorice. Predstavile so nam poskuse, ki so za otroke nekaj neverjetnega, potem pa so otroci izdelali vsak svojo gosenico, ki se lahko premika le s pihanjem skozi slamico.

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Ob dnevu, ki obeležuje tradicionalni slovenski zajtrk, smo sodelovali v natečaju, ki ga je razpisala Čebelarska zveza Slovenije. Na ta dan, ob 10. uri, so vsi prijavljeni vrtci in šole zapeli pesem Lojzeta Slaka – Čebelar. Na harmoniki in kitari sta nas spremljala učenca Tadej in Andraž Kovačič. Nastop smo posneli in objavili na Youtube kanalu Čebelarske zveze, izbranci pa si bodo lahko ogledali čebelarski muzej ali prejmejo bon za ogled čebelarskega turizma. Z nastopom smo razveselili tudi učence in učitelje šole. O lokalno pridelani hrani smo se veliko pogovarjali in si naredili čebelice, katere so otroci odnesli domov.

POHOD S STARŠI IN STARIMI STARŠI

V okviru projekta Simbioza giba smo se s starši in starimi starši odpravili na pohod. Po poti smo srečali nekatere živali kot so kače, krave in osli, uživali smo v jesenskih barvah in soncu, vmes pa nas je pričakalo tudi presenečenje in sicer pogostili smo se s pečenim kostanjem, piškoti in čajem. Na koncu poti so družine prejele pohvalo za aktivno sodelovanje.

Za prisrčen sprejem na svoji kmetiji in pripravo okusne malice se lepo zahvaljujemo Zoranu in Jelki Ličer, posebna zahvala pa gre tudi naši upokojeni vzgojiteljici Nadi Humar, ki se še vedno aktivno udeležuje naših srečanj, tokrat pa nas je popeljala po poteh Lokovca.

ZOBOZDRAVSTVENA PREVENTIVA

Tudi v letošnjem letu smo pričeli s pregledovanjem zob v vrtcu. V program so vključeni predšolski otroci ter otroci letnika 2015. V vrtcu je otroke obiskala delavka zobozdravstvene preventive ter jim skozi risanko in poučne slike razložila, kako naj pravilno skrbijo za svoje zobe.

PLAVALNI TEČAJ

Od 4.11. do 8.11.2019 je v Novi Gorici potekal plavalni tečaj, katerega se je udeležilo 12 predšolskih otrok. Otroci so uživali v privajanju na vodo in se učili plavati. Prav vsak je domov prinesel priznanje ali morskega konjička.

MAKETA PROMETNE POTI

Skupina Žarki so sodelovali v projektu Varno v vrtec in šolo. V ta namen so se sprehodili po naši običajni sprehajalni poti, si okolico dodobra ogledali in skupaj sestavili maketo iz odpadnega materiala. Maketo si lahko ogledate na našem hodniku.

SIMBIOZA GIBA

V tednu od 14.10. do 20.10.2019 je bil teden Simbioze giba, posvečen gibanju in medgeneracijskemu druženju. Tudi mi smo ta teden dali poseben poudarek gibanju, šli smo se razne igre kot so potres, poplava, požar, gnilo jajce, gibalne zgodbe, pozdrav soncu, igre z žogo in še veliko drugega.

TEDEN OTROKA

Teden otroka s temo »NAŠE PRAVICE« smo v vrtcu popestrili z raznimi aktivnostmi, v katerih so otroci cel teden uživali. Tako smo na ponedeljek združili spoznavanje naših znakov in mesec požarne varnosti ter si ogledali risanko Gasilec Samo. Praznovali smo tudi dva rojstna dneva. V torek smo se odpravili v gasilski dom, kjer sta nam dva gasilca pokazala vso njihovo opremo, od obleke pa do vozil. Otroci so se celo preizkusili v gašenju namišljenega požara s cevjo. Naslednji dan so si otroci ogledali glasbeno predstavo Razbita buča s strani vzgojiteljic in tudi sami poskusili dramatizirati. Četrtek je bil v znamenju športa, zato so se v telovadnici odvijale različne igre. Na petek smo praznovali rojstni dan in si privoščili uživanje na svežem zraku z raznimi aktivnostmi.

 

MUCA COPATARICA

Poslušali smo zgodbo o že dobro poznani Muci Copatarici, ob ilustracijah obnovili znanje o obuvanju, sezuvanju in pospravljanju naših copat ter pesmice, kot so Ni copatka in gibalne igre, kot je Cepetambel. Pobliže smo spoznali pisateljico Elo Peroci in njen portret upodobili z ogljem ter priredili razstavo.

POLJSKI PRIDELKI

Otroci so od doma prinesli veliko različnih poljskih pridelkov, katere smo potem spoznavali z različnimi čutili, z njimi ustvarjali, se igrali in nazadnje nekatere od njih tudi pojedli.

RAZISKOVANJE GOZDA JESENI

Kako lepo je teta Jesen obarvala naš gozd! Nabirali smo gozdne plodove, uživali v raziskovanju, plezanju in dirjanju čez drn in strn, iskali živali, ki se pripravljajo na zimo in v vrtcu ustvarjali z materialom, ki smo ga v gozdu nabrali.

RISANJE SEBE V NARAVNI VELIKOSTI

Med seboj smo se opazovali, igrali različne igre, se učili deklamacij in pesmic o sebi ter se narisali v naravni velikosti. Plakata zdaj krasita naš hodnik.

TETA JESEN

Teta Jesen se je med barvanjem drevesnih listov ustavila tudi pri nas, nam povedala več o sebi in prebrala pravljico o ježku, ki je odkril, kaj je najlepše darilo. Skupaj smo zaplesali in rajali, nato pa naredili ježke iz das mase in zobotrebcev, ki so na našem hodniku pričarali pravo jesensko vzdušje.

ZDRAVJE V VRTCU

Sodelovali smo v projektu Zdravje v vrtcu. Poročilo o dejavnostih v projetku najdete tukaj.

DAN ODPRTIH VRAT

V vrtcu smo organizirali dan odprtih vrat, kamor so bili povabljeni vsi otroci iz okoliša, ki še ne obiskujejo vrtca. Pridružili so se nam 4 otroci, ki so skupaj z nami praznovali rojstni dan, nato pa smo se malo spoznavali med sabo in se skupaj poigrali na igrišču. Bodoči Sončki, vidimo se jeseni!

KAMIŠIBAJ

Knjižničarke iz knjižnice Franceta Bevka so za nas izvedle predstavo kamišibaj (japonsko pripovedovanje zgodbe s pomočjo slik v lesenem okvirju in besede) z naslovom Pravljica za račko. Skozi pravljico smo spoznali našo goriško knjižnico in njeno okolico. Na koncu smo račko s skupnimi močmi tudi narisali.

KOLESARSKI IZPIT

Policist g. Rosič je z otroki obnovil znanje o prometnih predpisih in znakih ter jim pripravil poligon, katerega so opravljali s svojimi kolesi in poganjalci na šolskem igrišču. Na koncu so si otroci pobliže ogledali policijski kombi in opremo.

OBISK URBANA VIDMARJA

Na obisk je prišel pevec Urban Vidmar in nam na kitaro zabrenkal nekaj svojih in nekaj otroških pesmic. Otroci so se mu navdušeno pridružili s petjem, ploskanjem in topotanjem. Urbanu se iz srca zahvaljujemo za razigrano in glasbeno dopoldne ter mu želimo še veliko uspehov v njegovi pevski karieri tudi v prihodnosti.

OBISK ŽUPANA

V vrtcu nas je obiskal novogoriški župan dr. Klemen Miklavič. Zanj so otroci pripravili kratek nastop, sestavljen iz pesmic in plesa, nato pa so mu predali platno s svojimi odtisi v spomin in šopek travniških rožic. G. županu se zahvaljujemo za obisk in prijetno druženje!

PROMET

Pogovarjali smo se o prometu nasploh in varnem obnašanju udeležencev. V vrtcu smo vsakodnevno beležili vestno pripenjanje z varnostnim pasom na poti v vrtec in domov, spoznavali smo prometne znake in drugo signalizacijo, katero smo srečevali na sprehodu po vasi, se v zvezi z njimi igrali različne igre in na koncu tudi skupinsko izdelali policijsko in gasilsko vozilo. Najprej smo skupaj zbirali ideje, naredili načrt in se lotili dela. Nastali sta krasni vozili, ki sta na razstavi na hodniku vrtca.

TRAVNIK

Travnik in gozd smo raziskali po dolgem in počez… Spoznavali smo travniške rožice, opazovali živalice in nasploh vse, kar smo našli.

ZAKLJUČEK ZELENEGA NAHRBTNIKA

Kot vsako leto, smo se tudi letos udeležili zaključne prireditve projekta Zeleni nahrbtnik v Kromberku. Ogledali smo si predstavo Fifi in Čmrlek, skupaj z Alenko Kolman smo zaplesali in zapeli, potem pa smo že tradicionalno iskali in izpolnjevali naloge po gozdičku. Po malici smo se odpravili nazaj proti Čepovanu.

GLASBENA MLADINA

Obiskala nas je predstavnica Glasbene mladine ga. Tamara Laganin Kranjec in izvedla glasbeno pravljico Sonce, dež in mavrica. Poslušali smo pesmice, izštevanke, bibarije na to temo, skupaj smo ustvarili zvočno sliko z raznimi instrumenti, se igrali z lutkami (oblaki, mavrica) in riževimi žogicami.

NASTOP PRAKTIKANTKE

Za nekaj časa se nam je pridružila Valentina Kofol, ki je pri nas opravljala strokovno prakso. Dneve nam je popestrila z zanimivimi dejavnostmi, pri katerih so otroci radi sodelovali. Želimo ji uspešno zaključen študij in še veliko lepih trenutkov preživetih z otroki!

NOČ V VRTCU

V petek, 10.5.2019, smo se ob 18h zbrali v igralnici vrtca. Razdelili smo se v skupine in si razdelili opravila. Ena skupina je poskrbela za pogrinjke, krožnike in pribor, druga skupina je pekla palačinke, tretja pa pomagala pri kuhanju testenin in omake. Ko smo zaključili z večerjo, smo si ogledali kratko risanko, potem pa smo se preoblekli v pižame in se sprehodili po modni pisti. Nato je sledil pižama party in ples ob glasbi. Ko smo se naplesali, smo se polegli na svoje blazine, poslušali pravljico in se odpravili spat. Zjutraj smo si privoščili še zajtrk in s pohvalami ponosno odkorakali domov.

SPOMLADANSKO USTVARJANJE

Pomlad je že potrkala na vrata, narava cveti in nam ponuja veliko navdihov za ustvarjanje. Skozi slikanje metuljev smo spoznavali simetrijo, upodabljali smo pomladna drevesa, gubali zvončke, urili ročne spretnosti skozi pravljico Trije metulji in še veliko drugega.

VELIKA NOČ

Podali smo se na lov za velikonočnimi pirhi in jih kasneje tudi narisali.

ZOBOZDRAVSTVENE POHVALE

Ker smo si celo leto vestno umivali svoje zobke, nam je Jan iz zobozdravstvene preventive prinesel pohvale. Vidimo se spet naslednje leto!

POKLICI

V vrtec smo povabili starše, da bi nam predstavili svoj poklic – med drugim so nas obiskali tudi zunanji obiskovalci. Pobliže smo spoznali poklic knjižničarja, katerega sta nam predstavili naša šolska knjižničarka Zdenka Plesničar in mama Urška Magajne. Obiskali smo tako šolsko kot tudi potujočo knjižnico, kjer smo poslušali razne zgodbice, igrali smo se igre, iskali informacije v knjigah in se o poklicu pogovarjali. Mama Maja Žbogar nam je predstavila kar dva poklica in sicer kuharja in vrtnarja. Našo šolsko kuhinjo smo si tudi pobliže ogledali, za kar se lahko zahvalimo naši kuharici Anici Rejec. Tudi sami smo se preizkusili v teh poklicih – z vsemi potrebnimi pripomočki smo si naredili slastno sadno kupo in se z njo posladkali ter posadili rožice, katere še danes pridno zalivamo in opazujemo, kaj kuka iz zemlje. Obiskal nas je tudi poštar Matej Peternelj, nam pokazal svoje delovne pripomočke, razložil, kako poteka njegov dan in nas presenetil s paketom, kjer se je skrivalo suho sadje. Mama Špela Šinkovec nam je predstavila poklic inštruktorja jahanja in je na vrtčevsko igrišče pripeljala konje, katere so tisti najpogumnejši lahko tudi zajahali. S poklicnim plesalcem, katerega nekateri že poznamo s televizijskih ekranov, smo se zavrteli in zaplesali ob poskočnih ritmih. Z Mihom Peratom pa se je zavrtela tudi naša kuharica, ki je ta dan praznovala svoj 50. rojstni dan. Na obisk je prišla tudi veterinarka Ozana Leban, ki nam je povedala marsikaj zanimivega o živalih, ki pridejo v njeno ambulanto in nam pokazala, kako se kužku pravilno povije tačko. Mamica Tina Rejec nam je predstavila poklic gozdarja, nam pokazala pripomočke, ki jih uporablja pri delu, veje različnih dreves, o živalih smo razmišljali ob ugankah in si ogledali nagačenega risa.

Iz srca se zahvaljujemo vsem, ki so si vzeli čas in nam popestrili dan. Dragi starši, najlepša hvala! Posebej bi se radi zahvalili našim zunanjim obiskovalcem, poštarju Mateju Peternelj, plesalcu Mihi Perat in veterinarki Ozani Leban za njihov čas in dobro voljo!

SIMBIOZA GIBA

V okviru medgeneracijskega povezovanja smo v vrtec povabili stare starše. V tednu od 25.3. do 28.3.2019 so se nam dopoldne lahko pridružili in se z nami malo razgibali. Skupaj smo se odpravili na sprehod po vasi in po gozdu, v telovadnici smo se gibali ob različnih štafetnih igrah, v poligonu, igrali smo se z mavričnim padalom in še marsikaj. Nonam in nonotom se iz srca zahvaljujemo za dobro voljo in upamo, da se kmalu spet vidimo!

ZELENI NAHRBTNIK

Letos smo se v okviru projekta Zeleni nahrbtnik pogovarjali o zdravi prehrani, kako pride do naše mize in ali imajo tudi drugi otroci možnost jesti takšno hrano kot mi, zapeli smo tudi kakšno pesmico na to temo, poiskali informacije po literaturi, se igrali razne igre razvrščanja, za bogatenje besednega zaklada, barvali, risali in ustvarjali.

NASTOP V LOKOVCU

Krajevna skupnost Lokovec je v dvorani v Zgornjem Lokovcu organizirala delavnico in proslavo ob dnevu žena, kjer je nastopal tudi vrtec s pesmicami Jaz pa pojdem v Lokovec, Jaz sem mala roža in Jaz pa grem na zeleno trav’co. Sledila je pogostitev in ples ob živi glasbi.

OSMI MAREC

Osmi marec, dan žena,                                                                      
dan vseh mamic in deklet,                                                           
vsaka v roki nosi cvet,                                               
vsaka srečno se smehlja.                                        

Mi se tudi veselimo,                                       
vendar hkrati si želimo,                                                 
da imeli bi ob letu                                                                             
dan žena po celem svetu.   

Ob dnevu žena smo obdarili tudi upokojene delavke šole.

PUST

Tralala, hopsasa,

Pustne smo šeme,

Tralala, hopsasa,

Nič nismo lene.

Tralala, hopsasa,

V krog se vrtimo,

Tralala, hopsasa

In veselimo!

Z maskami smo se na pustni torek okrancljali in se po vasi pokazali. Smo hecni, kaj ne?

SPOZNAVANJE KNJIGE

V sklopu kulturnega praznika smo cel teden posvetili knjigi. Pripravili smo si bralni kotiček, kjer smo prebirali razne knjige, zgodbe, pesmice in uganke. Iz odpadnega materiala smo si naredili knjižna kazala, obiskali smo šolsko knjižnico, izdelali smo vsak svojo vremensko pravljico in se šli razne igre.

VREME

Izdelovanje vremenske pravljice in dejavnosti na temo vsakega vremenskega pojava.

DEJAVNOSTI PRAKTIKANTKE

V januarju nas je nekajkrat obiskala Urša Vendramin, ki nam je pripravila veliko zanimivih dejavnosti. Ena izmed teh je bila tudi izdelovanje papirja. Po svoje smo ga okrasili in na koncu uporabili za naše voščilnice mamicam. Urši se zahvaljujemo za trud in polepšane dopoldneve ter ji želimo veliko uspehov še naprej!

VRAGOLIJE NA SNEGU

Kako lep je Čepovan pozimi! Odpravili smo se v gozd na sprehod, kjer smo zganjali vragolije na snegu. Imeli smo se fino.

DEDEK MRAZ

Na proslavi ob prihodu Dedka Mraza je tudi vrtec nastopal s plesom Ledeno kraljestvo. Našega dobrega starega Dedka Mraza smo priklicali s pesmijo Siva kučma in skritim pričakovanjem. Upamo, da se vsakemu od nas izpolnijo tudi tiste najbolj skrite želje!

PEKA PIŠKOTOV IN SREČANJE S STARIMI STARŠI

V dvorani Gasilskega doma smo si skupaj s starimi starši ogledali predstavo Dežela igrač, ki so nam odigrali dijaki Srednje šole Veno Pilon. Zgodba je govorila o pospravljanju igrač skozi njihove oči, kar nam je dalo misliti, saj smo se nanjo večkrat spomnili, ko smo v vrtcu pospravljali svoje. Po predstavi smo si skupaj privoščili čaj in čokoladne piškote, katere so otroci spekli v vrtcu. Na koncu so svoje none in nonote presenetili z okraski iz slanega testa.

PRIPRAVA LJUDI IN ŽIVALI NA ZIMO

Pogovarjali smo se o tem, kako se ljudje in živali pripravljajo na zimo. Poslušali smo razne zgodbice na to temo, med drugim tudi glasbene pravljice, kot sta Babica Zima in Rokavička, se naučili pesmico o rokavički in obnavljali že znane zimske pesmi, igrali igro Spomin z izrezanimi rokavičkami, s kosi zimskih oblačil smo oblačili narisano deklico, poslušali zgodbo o sraki, ki je kradla tuja jajca in nato jajčka razvrščali po gnezdih ter s tem urili zvočni spomin, primerjali slike snežakov med seboj in ugotavljali, kaj komu manjka, razvrščali oblačila med poletna in zimska, dolga in kratka…

E-HIŠA

Dve predstavnici iz Hiše eksperimentov sta nas obiskali in nam pokazali zelo zanimive poskuse, katere smo z navdušenjem opazovali!

DRAMATIZACIJA »POD MEDVEDOVIM DEŽNIKOM«

Zelo pridno smo vadili naš »mini muzikal«, s katerim smo se potem tudi ponosno predstavili staršem. Odigrali smo zgodbico o prijaznem medvedu in zraven zapeli pesmice o vseh nastopajočih živalih.

ZIMSKO USTVARJANJE

Na podlagi opazovanja zunanjega sveta smo ustvarjali razne zimske motive.

ZOBOZDRAVSTVENA PREVENTIVA

Vsak mesec nas obiščeta delavki iz zobne preventive in vsakič znova nam pripravita nekaj zanimivega. Tokrat smo poslušali zgodbico o mišku Šimu in Zobni miški.

TAČKE POMAGAČKE

Iz društva Tačke pomagačke sta nas obiskala terapevtski par ga. Cvetka Gorjan in kuža Varvi. Razložila sta nam, kaj je njihova naloga, pokazala, kako se za psa pravilno skrbi, Varvi pa nam je pokazala nekaj svojih trikov. Z navdušenjem in brez strahu smo jo pobožali in ji dali posladek.

PLAVALNI TEČAJ

Pet predšolskih otrok se je udeležilo plavalnega tečaja v bazenu v Novi Gorici. Skozi igro in z raznimi pripomočki so se privajali na vodo, nekaterim pa je uspelo tudi že zaplavati.

 

POLJSKI PRIDELKI

Skozi pravljice, pesmice, lutke in gibalne igre smo spoznavali delo na polju in pridelke. Spoznavali smo jih z vsemi čutili, z njimi ustvarjali, iskali njihove sence in se z njimi igrali.

ZOBNA PREVENTIVA

V vrtcu so nas obiskale delavke zobozdravstvene preventive. Otrokom so predstavile pravljico o Sapramiški, jih popeljale skozi krasno predstavitev o zdravih zobkih, nato pa pregledale zobke tudi otrokom v skupini. Nasmejani zajčki so jih poučili o čistih in zdravih zobkih.

 

GOZD

Jesen je čas, ko se nam gozd predstavi v svoji najbarvitejši različici. Vse to smo tudi sami poskušali upodobiti z različnimi barvami in tehnikami. Spoznavali smo gozdne živali, njihov izgled, obnašanje, oglašanje, igrali razne igre na to temo kot so Spomin, sestavljali smo dele v celoto in še veliko drugega.

IGRE V TELOVADNICI

Sproščanje v telovadnici z žogami in obroči…

POTUJOČA KNJIŽNICA

Vsak mesec nas obišče bibliobus in z njim knjižničarka Urška, ki za nas vedno pripravi kakšno zanimivo zgodbico ali dejavnost.

TEDEN OTROKA

Ob Tednu otroka, katerega letošnja tema se je glasila Prosti čas, smo se v vrtcu pogovarjali o tem kaj najraje počnemo v prostem času, praznovali smo rojstne dneve, izdelovali ježke, obiskala nas je zobna preventiva, nabirali smo jesenske plodove, s katerimi smo prosto ustvarjali, pekli smo piškote, s katerimi smo se sladkali, pripravili čutno pot, obiskala nas je upokojena vzgojiteljica Nada in nam pripovedovala zgodbe, na petek pa smo se odpravili na lov za skritim zakladom. Preučili smo zemljevid, prehodili smo vas in bližnji gozd ter iskali namige (balone) in različne naloge, ob katerih smo se neizmerno zabavali. Na koncu nas je pričakalo sladko presenečenje.

JESENSKA ČUTNA POT

Igrali smo se z gozdnimi plodovi, jih tipali, opisovali, z njimi ustvarjali, jih spoznavali samo z določenimi čutili in na koncu sestavili čutno pot.

JESENSKA DEKORACIJA

Naš vrtec je zaživel v jesenskih barvah. S pomočjo tulcev, časopisa in odtisov naših rok je nastalo drevo, ki krasi naš hodnik, odtisi jesenskih listov pa so popestrili našo garderobo.

MUCA COPATARICA

Obiskala nas je čisto prava Muca Copatarica, ki nam je povedala zgodbico o otrocih, ki niso pospravljali svojih copat. Kljub temu, da jih mi pridno pospravljamo, je tudi naše skrila! Iskali smo njen dom in ko smo ga končno našli, smo k sreči našli tudi naše copate. Naučila nas je pesmico Cepetambel, s katero je veliko zabavnejše copatke obuvati in pospravljati.

NASTOPI PRAKTIKANTKE

Naši Andreji, ki nam je s svojo ustvarjalnostjo popestrila mesec, želimo uspešen zaključek šolanja!

NAŠI COPATKI

Skozi zgodbo Muce Copatarice smo na različne načine utrjevali barve, razvijali fino motoriko s pretikanjem volne, rezanjem s škarjami, peli smo pesmice, plesali, dramatizirali,… Na koncu pa priredili razstavo izdelkov.

EKO SMREKA

Sodelovali smo na natečaju »Deluj eko – ohrani čebelo in smreko«, kjer smo krasili smreko iz kartona, katero smo prejeli. Najprej smo smreko pobarvali s tempera barvami, nato skozi luknjice napeljali volno, na katero smo obesili okraske iz srebrnih trakcev ter čebelice iz papirja.

PALČKA PROSIM IN HVALA

V vrtcu sta nas dva palčka obiskala, eden je Prosim, drugi je Hvala. Iz velike knjige sta zbežala, da bi nam pomembno sporočilo predala. Prosim in hvala besedici sta čedni, z roko v roki še največ sta vredni. Da nauka ne bi pozabili, smo si vsak svojega palčka naredili.

SONČKI SE PREDSTAVIMO

Že veselo raziskujemo igrišče in nove igrače!

PRVI DAN

Poletje se počasi poslavlja, druščina iz vrtca pa pozdravlja. Na proslavi ob prvem šolskem dnevu so tudi naši najmlajši pogumno zakorakali v vrtec s plesom in pesmijo Ko si srečen. Tri prvošolčke smo pospremili v šolo, štiri nove otroke pa sprejeli.PROSLAVA OB DNEVU DRŽAVNOSTI

V petek, 22.6.2018, smo s svojim nastopom sodelovali na proslavi ob rojstnem dnevu naše dežele. Zapeli smo pesmico Na okno tok, tok in zraven tudi zaplesali in skupaj z učenci in kolektivom zaželeli naši domovini vse najboljše.

ZAKLJUČEK ŠOLSKEGA LETA

Skupaj z učenci smo na Lokvah zaključili letošnje uspešno šolsko leto. Pripravili smo kratek program, kjer je sodeloval tudi vrtec s pesmico o… seveda, kaj pa drugega! O vrtcu! Nazadnje smo se na pikniku okrepčali s čevapčiči in sokom, kjer smo se družili in si zaželeli prijetne počitnice.

NASTOP ZA LJUBICO

Naši dragi Ljubici Kristančič, ki je vsa ta leta skrbela, da nas je zjutro pričakal čist in urejen vrtec, smo se zahvalili na način, kot le mi znamo. Zapeli smo ji nekaj pesmic, podarili rože, katere ima tako rada in ji nazadnje dali najbolj iskreno darilo, ki se ga ne da kupiti – en velik medvedji objem. Sončki ji želimo še veliko mirnih let v zasluženi penziji.

NOVI OTROCI NA OBISKU

Na obisk smo povabili otroke, ki se nam bodo naslednje šolsko leto pridružili v vrtcu. Najprej smo se malo spoznavali med sabo, naši Sončki so jim pripravili kratek nastop s pesmicami in plesom, nato so poslušali zgodbico O soncu, ki ni moglo zaspati, katerega smo potem tudi sami naredili iz sirovih škatlic.

Bodoči Sončki, vidimo se septembra!

POLIGON S KOLESI

Obiskal nas je čisto pravi policist g. Alojz Kramberger. Najprej se je s starejšimi otroci pogovarjal o varnosti v prometu, o prometnih znakih in upoštevanju le-teh. Otroci so komaj čakali, da sedejo na svoja kolesa in poganjalce! Najprej so se starejši preizkusili v polignu. Ko so poligon osvojili, so se jim pridružili še mlajši otroci s svojimi poganjalci. Vsi so se zelo dobro odrezali in uživali. In ne, nismo pozabili na naše čelade!

KLOBUČKI ZA PRVI POLETNI DAN

Pa smo le dočakali poletje, tople dneve, čas za uživanje na morju, sonček,…

Veliko smo se pogovarjali o soncu, njegovih prednostih kot tudi slabostih ter kako se zaščititi pred njegovimi negativnimi vplivi. Zato je vsak ustvaril svoj klobuček iz das mase in ga nato po želji pobarval.

CVETOČE DREVO

Nekaj pomladnega prebujanja smo poustvarili tudi v igralnici. Na sprehodu smo si ogledali cvetoča drevesa, nekatere cvetove in lističe smo si ogledali tudi od blizu, jih povohali in potipali. Potem pa smo se lotili mečkanja trganih kosov papirja, katere smo nalepili na naša drevesa. Ko bi vsaj tudi na naših drevescih zrasle češnje…!

IGRE Z MAVRIČNIM PADALOM

V vrtcu imamo novo pridobitev – ogromno mavrično padalo! Z navdušenjem smo spoznavali, na kakšne načine ga lahko uporabljamo in se z njim igramo.

NAŠ SANJSKI SAMOROG

Sodelovali smo na UHU-jevem natečaju z naslovom Naš sanjski samorog. Najprej smo si zamislili, kakšen samorog bi to lahko bil in po skrbnem razmisleku smo se veselo lotili dela. S skupnimi močmi je nastal prelep samorog, ki zdaj krasi naš hodnik.

POTUJOČA KNJIŽNICA

Naša knjižničarka Urška Magajne, ki nas vsak mesec obišče s potujočo knjižnico, nam je tokrat pripravila delavnico. Najprej nam je prebrala zgodbico, nato pa smo skupaj izdelovali polžke.

SKRB ZA OSEBNO HIGIENO (DELAVNICA)

Diplomirana medicinska sestra Andreja Bavčer je otrokom na njim prijazen in razumljiv način prikazala, kako morajo skrbeti za osebno higieno. Prinesla je veliko pripomočkov ter medvedka, ki je otrokom pomagal pri razumevanju in jih dodatno motiviral. Predstavitev je bila zanimiva in otrokom prijazna. Vsi so lahko sodelovali in na koncu pobarvali pobarvanke.

VRTNARJENJE

Sonček vsak je vešč vrtnar,

ki razume svojo stvar.

Posel ni preveč težak,

če je človek strokovnjak.

V naš vrtiček smo posadili kumare, peteršilj, solato, bučke, fižol, baziliko in rožice. Še dodatno smo ga okrasili s kamni, katere smo pobarvali z akrilnimi barvami. Zdaj ga pridno zalivamo, pulimo plevel in čakamo, da zelenjava zraste, da nam naša kuharica skuha slastno mineštro.

ZELENI NAHRBTNIK (ZAKLJUČEK)

Kot vsako leto, smo tudi letos sodelovali v okoljevarstvenem projektu Zeleni nahrbtnik. Udeležili smo se zaključne prireditve, ki je bila 25.5.2018 na Gradu v Kromberku. Tam smo prisluhnili mag. Marinki Saksida, vodji oddelka za družbene dejavnosti na Mestni občini Nova Gorica in g. dr. Marku Vudragu. Ogledali smo si »Silno vljudno predstavo« pevke Andreje Zupančič in v gozdičku iskali eko zaklade, ki so jih skrili Zeleni škratki. Ob koncu prireditve smo se družili ob malici in odličnih briških češnjah.

ZOBNA PREVENTIVA (ZAKLJUČEK)

Tekom celega leta so naši najstarejši otroci pridno umivali zobe, kar sta spremljali dve zobozdravstveni delavki Jasmina Komel in Nelida Casarsa. Ob zaključku šolskega leta sta jim še zadnjič pregledali zobe, maskota Jan pa jim je podelil pohvale.

DRAMATIZACIJA TRIJE METULJI

V vrtcu so si otroci s strani vzgojiteljic ogledali mini gledališko predstavo z naslovom Trije metulji. Otrokom je bila nadvse všeč, zato so se tudi sami preizkusili v nastopanju.

GLASBENA MLADINA

Dva predstavnika Glasbene mladine Alojz Studen in Danijela Jerković sta nam prišla predstaviti ljudska glasbila z različnih koncev sveta. Nanje sta tudi zaigrala različne simpatične melodije, ob katerih so se otroci zazibali. Nad programom so bili otroci zelo navdušeni, saj so med predstavo kar migali in poplesavali. Nazadnje so se lahko tudi sami preizkusili na bobnih. Predstavnikoma se iz srca zahvaljujemo za zanimivo in ritmično obarvano dopoldne.

POMLADNE ROŽICE

Po tem, ko smo dodobra spoznali prve pomladne rožice, smo si jih nekaj tudi sami naredili in jih razstavili, da bi tudi naš vrtec zadišal po pomladi.

SAJENJE

Čas je za vrtičkanje! Vsak je od doma prinesel nekaj zemlje, lonček in semena po lastni izbiri. Te smo posadili, zdaj pa jih bomo pridno zalivali in potrpežljivo čakali na prve poganjke!

SPOZNAVANJE SPOMLADANSKIH CVETLIC

Zimo smo uspešno pregnali, narava se prebuja, prve rožice pa so že prikukale iz zemlje. Ko je posijalo prvo toplo sončece, smo se hitro odpravili do bližnjega travnika, kjer smo preučevali znanilce pomladi. Pobliže smo si jih ogledali, jih povohali, nekaterim pa je celo uspelo zaigrati na trobentico.

GLEDALIŠKA PREDSTAVA »LAHKO NOČ, HUDOBA«

V sredo, 4.4.2018, ob 10.30 si je 6 najstarejših otrok v dvorani Gasilskega doma Čepovan ogledali gledališko predstavo »Lahko noč, hudoba«, katero so odigrali učenci dramskega krožka OŠ Čepovan.

LOVCU LUCIJANU ZA 80 LET

Za lovca Lucijana Skoka so vrtčevski otroci in učenci pripravili presenečenje. Ob njegovem 80. rojstnem dnevu smo ga povabili v vrtec in mu zapeli nekaj pesmic o živalih – Živali pozimi, Ježek teka, teka in Lisička je prav zvita zver. Nastop smo popestrili z dramatizacijo v kostumih. Skupaj z učenci smo mu zapeli Vse najboljše in mu izročili darilo. Otroci so mu za spomin narisali risbice, od vzgojiteljic pa je prejel darilce v zahvalo za večletno sodelovanje in vso dobro voljo.

OBISK UPOKOJENIH DELAVK ŠOLE OB DNEVU ŽENA

Tudi letos so otroci v vrtcu izdelali voščilnice za upokojene delavke šole. Na 8. marec smo se prehodili po vasi in obiskali tiste, ki stanujejo v bližini. Otroci so jim predali voščilnice in čokolatine, gospe pa so nas bile zelo vesele.

PROSLAVA V LOKOVCU

Na dan sobote je krajevna skupnost Lokovec organizirala kulturno proslavo ob dnevu žena. Ob 16h smo se vzgojiteljice in otroci s starši pridružili delavnici, kjer smo izdelovali rože iz blaga in sponke za lase. Nato smo se preselili v dvorano in tam so vrtčevski otroci sodelovali s plesom na pesmico »Kako raste mama«, zapeli so venček pesmic o mamicah: Meljem kavico, Kdo s poljubčkom sladkim, Mamica, kaj naj ti kupim? in Mamici za praznik s spremljavo učiteljice Erike Klanjšček na kitaro. Na koncu so starejši otroci deklamirali »Vsaka mama je prava mama«.

ZELENI NAHRBTNIK

V naš vrtec je prišel Zeleni nahrbtnik in z njim Zeleni škrat. S seboj je prinesel zanimivo temo: »Drevo, voda, zrak«. Dva tedna smo se o tem pogovarjali, prebrali smo zgodbico Drevo ima srce in imeli filozofsko debato o tej temi, naučili smo se nekaj novih pesmic, brali smo tudi razne knjige na temo ločevanja odpadkov in recikliranja, odpravili smo se po vasi in poiskali ter spoznali zabojnike za različne odpadke, šli smo na sprehod v gozd (poslušali smo celo, ali v drevesu res bije srček), veliko smo ustvarjali z odpadnim materialom, delali smo zanimive eksperimente z vodo – ugotavljali smo, kaj plava na vodi in kaj se potopi in nato razvrščali predmete po plovnosti, razne tekočine smo poskusili zmešati z vodo, spremembe pa smo opazovali in beležili, vodo smo spoznali v vseh možnih agregatnih stanjih in z vsakim smo se malo poigrali, malo smo zmočili roke in jo prelivali v različne posode in še marsikaj… Ko smo temo raziskali po dolgem in počez, smo nahrbtnik odnesli v Novo Gorico v vrtec Kekec. Tam smo se družili, se posladkali s piškoti, peli pesmice in se zabavali.

PUST, PUST KRIVIH UST

Na pustni torek so namesto otrok prišle v vrtec maškare. Cel dan so rajale, se sladkale s krofi, miškami, pa tudi kakšen bombonček so pojedle, sprehodile so se po vasi, potrkale na marsikatera vrata in pele, da bi zimo odgnale.

LETNI ČASI

S pomočjo sličic smo spoznavali različne letne čase, opisovali značilnosti vsakega, razmišljali ob ugankah, se igrali različne igre…

SPREMLJANJE VREMENA

Opazovali smo vreme, ga beležili v naši vremenski sliki in se pogovarjali o njem. Ugotovili smo, da zunaj prevladuje sneg in veter, zato smo le-te tudi pobliže spoznali. Sneg smo prinesli v igralnico, ga opazovali, napovedovali, kaj se bo z njim na toplem zgodilo, oponašali snežinke, plesali, peli zimske pesmice in se igrali z vetrom, katerega smo ustvarili sami.

ZIMA, ZIMA BELA

Nič ni lepšega kot uživanje v snegu! Izpod pridnih rok je nastal velik snežak, ki krasi naše igrišče in nas opazuje pri igri.

ZOBOZDRAVSTVENA PREVENTIVA

Naši pridni zobozdravnici nas vsak mesec obiščeta, nam pregledata zobke in vedno pripravita nekaj novega. Tokrat smo sestavljali zanimivo sestavljanko, pri čemer smo bili zelo hitri in uspešni.

OBISK ŠOLSKE KNJIŽNICE

Približuje se Prešernov dan, zato smo spoznavali poklic pisatelja, pesnika in ilustratorja. Vsak je od doma prinesel svojo najljubšo knjigo, katere smo cel teden prebirali v jutranjem krogu. Naša knjižničarka Zdenka Plesničar pa nam je prijazno odprla vrata knjižnice in nas popeljala v svet knjig in pravljic.

USTVARJANJE Z DAS MASO

Kako zabavno je packati z das maso! Vsak je ustvaril svojo umetnino in nastala je razstava.

PIHANKA – ZIMSKO DREVO

Ogledovali smo si, kakšna so pri nas drevesa pozimi. Skušali smo jih upodobiti s pomočjo modre tempere, ki nam je služila za ozadje, drevo pa smo narisali s pomočjo tuša. Veje smo ustvarili tako, da smo v tuš pihali s slamico. Otroci so se neizmerno zabavali ob nastajanju takšnih in drugačnih umetnin.

PTIČJE POGAČKE

Zunaj sneži in mraz je objel našo vas, živali zunaj pa so vesele vsake drobtinice, ki jo najdejo. Zato smo se določili poskrbeti za naše ptičke tako, da smo jim naredili ptičje pogačke. V lončke smo nalili stopljen loj, dodali še sončnična semena in pogačke so narejene! Vsak je svojo odnesel domov in jo obesil na bližnjo vejo.

DEDEK MRAZ

Za predbožično prireditev, dne 20.12.2017, so tudi vrtčevski otroci pripravili svojo točko in sicer zaplesali in zapeli so pesmico Snežinke v spremstvu šolskega zbora in s spremljavo kitare ter flavte. Ko so se zvrstile vse točke, smo skupaj priklicali našega Dedka Mraza s pesmijo, ki jo vsi že dobro poznamo – Siva kučma. Stari mož nas je toplo pozdravil in nam podelil darila, na katera so otroci že težko čakali. Ko so se zvrstile vse točke, so se otroci lahko posladkali s piškoti in ogreli svoje želodčke s toplim čajem.

TAČKE POMAGAČKE

V vrtcu sta nas obiskala terapevtski par – ga. Cvetka Gorjan in njena psička Varvi iz društva za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke. Vsak je imel možnost se pobliže spoznati s psičko, jo pobožati, pokrtačiti, jo peljati na kratek sprehod po igralnici, njena lastnica nas je poučila tudi o skrbi zanjo. Naučila nas je, kako poviti tačko v primeru poškodbe, kako skrbeti za čisto okolje, ko peljemo psa na sprehod, pokazala sta nam nekaj trikov in še veliko stvari. Otroci so ugotovili, da imajo tudi veliko skupnega – tudi psi hodijo v šolo, kjer se učijo lepega obnašanja, umivajo si zobe, pospravljajo svoje igrače in so zelo igrivi.

SREČANJE S STARIMI STARŠI

Naše none in nonote smo povabili v vrtec, da bi si skupaj ogledali predstavo »Kaj je to?«, ki so nam jo odigrale dijakinje Srednje vzgojiteljske šole Veno Pilon iz Ajdovščine. Predstava je bila za vse zelo poučna, saj je govorila o pomembni temi, ki pesti naš vsakdan – onesnaževanje okolja. Po predstavi smo se vsi skupaj posladkali s piškoti, katere so otroci spekli v vrtcu in se pogreli s čajem.

IGRE NA SNEGU

Na našo srečo stoji naš vrtec na visoki nadmorski višini, zato se lahko pozimi valjamo v snegu. Kakšno veselje!

HIŠA EKSPERIMENTOV

Obiskala sta nas predstavnika Novogoriške hiše eksperimentov. Z zanimanjem smo si pogledali poskuse, za spomin pa smo si izdelali vsak svojo vrtavko.

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK 

Ta dan smo omeli v vrtcu zelo okusen in zdrav zajtrk – jedli smo namreč domačo hrano. Na kruh smo si namazali maslo in med, napili smo se domačega mleka in posladkali z jabolki. Ugotavljali smo, od kod je prišla vsa ta hrana in kako je pridelana. Z nekaterimi sestavinami smo nato še naprej ustvarjali – spekli smo si slastne palačinke!

JESENSKA ČUTNA POT

Naravo smo spoznavali z vsemi čutili – tokrat s tipanjem. Otroci so se sezuli in s pokritimi očmi so hodili po različnem naravnem materialu ter ugotavljali, kaj to je. Občutili so kamenčke, listje, vejice, travo in storže.

RAZISKUJEMO GOZD 

Na lep jesenski dan smo se odpravili v bližnji gozd in ga raziskovali po dolgem in počez. Opazovali smo živalice, odpadlo listje, gozdne plodove, katere smo nabrali in odnesli v vrtec. Tam smo jih opazovali in z njimi ustvarjali.

PLAVALNI TEČAJ

Trije predšolski otroci so obiskovali bazen v Novi Gorici. Otroci Maša, Janez in Žiga so uživali v prilagajanju na vodo, iskanju zaklada in plavanju. Domov so ob koncu tedna odnesli vsak svojo diplomo. Bravo vsem in hvala vrtcu Branik, ker nas je prijazno sprejel medse.

ZOBNA PREVENTIVA

Zobozdravstveni delavki Jasmina in Nelida sta nas kot vsako leto obiskali in nas s pomočjo lutk in skozi pravljico o zobni miški podučili o pravilnem umivanju. Ob koncu sta nam zobke tudi pregledali. Ker naši otroci že pridno umivajo zobke, so za spodbudo dobili tudi žige.

SLANO TESTO

V okviru tedna otroka smo z otroki naredili slano testo, ga obarvali in vsak je v svoj košček testa odtisnil svojo dlan.

OGLED LOVSKEGA DOMA

Obiskali smo Lovski dom Čepovan, kjer nam je lovec Lucijan Skok predstavil gozdne živali. Otroci so bili najbolj veseli, ko so predstavljene živali lahko videli in pobožali. Zraven so zapeli tudi nekaj pesmic o živalih.

NAŠI COPATKI

Obiskala nas je Muca Copatarica in nam zaupala skrivnost o pospravljanju copatk. Vsak je izdelal svoj par, nato pa smo se z njimi poigrali – iskali smo pare, jih primerjali med seboj, jih razvrščali po barvah… Skratka, copatki so lahko veliko bolj zanimivi, kot smo pričakovali!

   

PRVI JESENSKI DAN

Na prvi jesenski dan nas je obiskala Teta Jesen, ki nam je prinesla same dobrote, vse od sadja do zelenjave, pa še zgodbico nam je prebrala! Izdelali smo gobice, za katere smo se že naučili, da se imenujejo jurčki, pohiteli smo v bližnji gozd pogledat, kakšni sadovi in listki se tam skrivajo in jih v vrtcu potem še preučili.

SONČKI SE PREDSTAVIMO

V vrtcu je veliiiiiiko zanimivih igrač in kotičkov, ki jih s pridom raziskujemo.

PRVI DAN

Dovolj je bilo počitnic, gremo nazaj v vrtec! Najprej smo preverili, če se še spomnimo plesa Hiško zidamo, potem pa smo se odpravili v vrtec – med naše igrače, kam pa?!