Mlada Vilenica je mednarodni literarni natečaj, namenjen otrokom osnovnih in srednjih šol v Sloveniji in širše, v letu 2015 pa se je projekt razširil tudi v vrtce in v letu 2016 še na likovna dela. Nagrado Mlada Vilenica koordinira in podeljuje Kulturno društvo Vilenica iz Sežane, ki je tudi lokalni soorganizator mednarodnega literarnega festivala Vilenica.

Ker živi prav blizu jame, po kateri nosi literarni oz. umetnostni natečaj naslov, se je za temo letošnjega natečaja najprej ponudil lipicanec. V vsej svoji lepoti. Nanj pa se je takoj navezala dolga zgodba konja nasploh. Starodavni miti pravijo, da beli nebeški konj prebiva v deželi dobrih bogov. Eden od njih je tudi grški Apolon. Zaradi tega konj ljudem še vedno predstavlja plemenitost in lepoto, ki ni zgolj telesna, ampak sega tudi na področje duhovnega življenja. Ko je omenjeno bitje stopilo na zemljo, pa je stkalo močno vez s človekom, saj je postalo njegova jezdna žival. Če bi se konj in jezdec sprla, bi ju to vodilo v norost. Če pa se razumeta, vodi njuna pot k zmagoslavju. Ob lipicancu se je torej kot osrednja tema ustvarjanja odprla še pot, in sicer človekova pot v mnogoterih pomenih in oblikah.

Natečaja so se udeležili štirje učenci naše šole. Nika Stibilj iz 3. razreda je za svojo pesem prejela tretjo nagrado, Larisa Krivec iz 8. razreda pa posebno nagrado. Podeljeni sta jima bili na kulturni prireditvi v Muzeju slovenskih filmskih igralcev v Divači.

Nagrajeni pesmi

 

 

 

Dostopnost