V ponedeljek, 3.10., smo se učenci od 6. r. do 9. r odpravili na Dolenjsko, da bi si ogledali spominsko sobo Frana Levstika in Stritarja in Trubarjevo domačijo. Ob 8. uri smo odšli izpred šole. V Grgarju in Solkanu so se nam pridružili še ostali naši učenci. Ko smo se že nekaj časa vozili, smo končno prišli do prvega postanka na Lomu. Nato smo se odpeljali mimo Ljubljane  proti Velikim Laščam. Ko smo prišli do Turjaka, so nam povedali, da se je zgodila prometna nesreča in da bomo morali počakati eno uro in pol. Zato so učiteljice dejale, da si bomo ogledali grad Turjak. Učiteljica nam je povedala, da je o gradu Turjaku napisal France Prešeren pesem, ki pripoveduje o Rozamundi, grajskem dekletu, ki je živelo na gradu Turjaku.

Kmalu smo lahko šli naprej do Levstikove in Stritarjeve spominske sobe. Tam nam je vodnica povedala o Levstikovem in Stritarjevem življenju. Ko je končala, nas je peljala še v galerijo, kjer so bili predstavljeni kipci Martina Krpana in veliko različnih  izvodov tega Levstikovega  dela.

Pot smo nadaljevali  do Trubarjeve domačije. Vodič nas je peljal v velik prostor, kjer nam je povedal o Trubarjevem življenju.  Ogledali smo si tudi mlin in žago. To dvoje je bilo za Trubarjevo družino pomembno. Njegov oče je bil namreč mlinar in tesar, zato so bili bolj premožni in družina nikoli lačna.

Kmalu smo se odpravili proti domu po isti poti. V Čepovan smo prišli okoli 17. ure.

( zapisala Kristina Ušaj )

dol

Dostopnost