V letošnjem šolskem letu smo s pomočjo Ministrstva za šolstvo, izobraževanje in šport ter Ministrstva za kmetijstvo in okolje že četrto leto zapored učencem v šoli ter otrokom v vrtcu razdelili tradicionalni slovenski zajtrk. Dogodek se je zgodil v petek, 20.11.2015. Otroci so ta dan jedli črn kruh, maslo, med, jabolko in pili mleko. Potrudili smo se, da smo živila za zajtrk pridobili iz lokalnega okolja, kar je bil tudi glavni namen projekta. Domače mleko nam je podaril gospod Darjo Rijavec iz Lokvi. Med so nam podarili čebelarji iz Čepovana in okolice (Anton Petrovčič, Sandi Murovec, Feliks Mrak). Jabolka in maslo smo nabavili pri Potencial Inštitutu.
V okviru projekta so med tednom potekale različne dejavnosti: učenci prvega in tretjega razreda so skupaj s starši sestavili uganke, učenci četrtega in petega razreda so napisali pesmi in uganke.

V petek 2. šolsko uro smo se skupaj zbrali v učilnici in pripravili uvod v Tradicionalni slovenski zajtrk: učenci od 1. do 5. razreda so predstavili svoje uganke, recitirali pesmi ter zapeli pesem. Zatem smo se razdelili v štiri skupine po oddelkih in izvedli kviz, ki sta ga vodili Eva in Kristina iz 5. razreda. Tako smo se še dodatno poučili in izvedeli nekaj novega o čebelah, sadju in mlečnih izdelkih.

Sredstva za živila za Tradicionalni slovenski zajtrk bo poravnalo Ministrstvo za kmetijstvo in okolje.

zaj

Dostopnost